Eerste Waalse project rond magazijnbeheer met behulp van drones

Proximus, ID2Move, Phoenix-Tech en Deltrian International gaan samenwerken aan het eerste Waalse project rond magazijnbeheer met behulp van drones in combinatie met 5G en AI. Dit project werd opgezet door het Agence du Numérique.

Trefwoorden: #5G, #beheer, #drone, #logistiek, #magazijn

Lees verder

Nieuws

( Foto: skorzewiak - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Elke industriële magazijnbeheerder weet dat het erg moeilijk is om de voorraad in real time bij te houden en optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte.

Dit is ook het geval bij Deltrian International, een bedrijf gespecialiseerd in luchtfiltratie. Net als andere industriebedrijven slaat deze Waalse onderneming tal van referenties op in zijn magazijnen.

Deze staan op pallets van diverse formaten en in dozen van allerlei groottes, nu eens naast elkaar, dan weer in de hoogte of in de diepte. Bovendien is het soms moeilijk ze te identificeren doordat de barcodes zich op verschillende plaatsen bevinden.

Daarbij komt dat deze barcodes regelmatig beschadigd of moeilijk leesbaar zijn. Daardoor verliezen de medewerkers vaak veel tijd met het lokaliseren en ophalen van producten, het controleren of ze overeenkomen met de juiste referentie en het invoeren van in- en uitslag in het stockbeheersysteem.

Met de hulp van zijn partners ID2Move en Phoenix-Tech en Proximus Ada werd een oplossing ontwikkeld, die het voor het eerst mogelijk zal maken om een drone autonoom in een overdekt magazijn te laten vliegen en zo relevante en realtime-informatie door te geven aan de stockbeheerder van het bedrijf.

Hierbij maakt de drone gebruik van 5G, zodat informatie sneller, vlotter en stabieler kan worden gedeeld, en van een AI-algoritme dat in staat is om de vele referenties in de voorraad te identificeren en de dozen in het magazijn te lokaliseren.

In eerste instantie wordt het project getest in de ID2Move-opslagruimte in Nijvel. Daarna wordt de oplossing op grotere schaal geïmplementeerd in de 15.000 m² grote magazijnen van Deltrian International in Fleurus.

Op langere termijn is het natuurlijk de bedoeling om ook andere bedrijven te laten profiteren van deze innovatieve oplossing, niet alleen in Wallonië, maar in heel België.