TU/e-studenten presenteren ‘s werelds eerste offroad zonneauto

Studententeam Solar Team Eindhoven heeft een eerste offroad auto ontwikkeld, die rijdt op energie van de zon. De zonnewagen is niet afhankelijk van laadpalen. De Stella Terra is robuust genoeg om ook uit de voeten te kunnen op onverhard terrein.

Trefwoorden: #duurzaam, #offroad, #studententeam, #zonneauto, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: STE - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - De zonne-energie voor de auto wordt opgevangen door zonnepanelen op het dak. De zonneauto, die mag rijden op de openbare weg, heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt slechts 1.200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 630 kilometer.

Wisse Bos, teammanager van Solar Team Eindhoven: “Stella Terra moet de zware omstandigheden van het offroaden aankunnen, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden. Daarom hebben wij er bijna alles zelf van moeten ontwerpen, van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen.”

De auto is in Nederland uitgebreid getest, alleen is de variatie aan landschappen hier beperkt. Daarom vertrekt het team in oktober naar Marokko waar de zonneauto een kleine 1.000 kilometer door verschillende landschappen rijdt en eindigt in de Sahara, en dat alles op de energie van de zon.