• 25/05/2012
  • |     BB

Hoe aantrekkelijk is België (nog) voor buitenlandse investeerders?

Het ondernemersvertrouwen in België als investeringslocatie blijft hoog ... maar dreigt te dalen volgens buitenlandse investeerders, stelt Ernst & Young.

Trefwoorden: #di rupo, #ernst young, #investering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE-- Volgens de 'Barometer van de Belgische Attractiviteit', een jaarlijks rapport van Ernst & Young dat de perceptie van België als investeringslocatie in kaart brengt, is het vertrouwen van buitenlandse investeerders in ons land nog steeds relatief hoog.

België wordt nog steeds beschouwd als een betrouwbaar land dat volgens 8 op 10 investeerders de economische crisis uiteindelijk zal doorkomen.

Die aantrekkelijkheid dreigt echter in de nabije toekomst negatief te evolueren. Zo verwacht 61% van de investeerders de komende 3 jaar geen verbetering van de attractiviteit. Meer nog, 17% voorspelt zelfs een daling.

Voor 1 op 4 ondervraagden zullen de recente maatregelen van de regering Di Rupo I zelfs resulteren in een directe terugval van de investeringen.

Zo wordt de wijziging aan het systeem van de notionele interestaftrek negatief gepercipieerd: niet minder dan 57% van de respondenten vreest een negatief effect op het investeringsklimaat, 16% van de ondervraagden ervaart de wijziging als ‘bijzonder’ negatief.

Bovendien is maar 1 op de 2 buitenlandse bedrijven echt zeker om in België te blijven de komende jaren. Een bijkomend minpunt blijft het feit dat er bij heel wat potentiële investeerders een duidelijk gebrek aan kennis is over ons land, zeker inzake de regionale pluspunten.

Herwig Joosten, Managing Partner: “Volgens de investeerders dient de regering nu dringend werk te maken van rechtszekerheid en een stabiel ondernemingsklimaat. De opeenvolgende recente wetswijzigingen, het herschrijven van teksten, de complexiteit van diverse wetswijzigingen, de algemene anti-misbruiksbepaling enz... het zijn allemaal elementen die resulteren in onzekerheid, wat geen ondernemerschap stimuleert. Investeerders vinden dergelijke onzekerheid negatief voor de perceptie van België. Het is uiteindelijk rechtstreeks of onrechtstreeks bepalend of België op de shortlist voor buitenlandse investeringen beland"


ACHTERGROND
Met de jaarlijkse Barometer van de Belgische Attractiviteit – die in 2012 aan zijn negende editie toe is – houdt Ernst & Young de vinger aan de pols van het Belgische investeringsklimaat. De barometer werd dit jaar in 2 delen opgesplitst waarbij de nadruk van het 1e deel op de perceptie ligt. In het 2e deel dat in de loop van juni gepubliceerd zal worden, zal de nadruk op de reëel geplande investeringen in België liggen. De studie is gebaseerd op een tweevoudige, originele methodologie die ten eerste de echte attractiviteit van Europa weergeeft voor directe buitenlandse investeerders aan de hand van de European Investment Monitor (EIM) van Ernst & Young, en ten tweede de ‘waargenomen’ attractiviteit weergeeft van Europa en zijn concurrenten aan de hand van een representatief panel van 206 internationale beslissers.