Grootste Europese testinstallatie voor geautomatiseerde plantenmetingen geopend

VIB huldigde onlangs haar nieuwe installatie voor de geautomatiseerde fenotypering van gewassen in. Vanaf nu kan iedereen er terecht om op grote schaal nieuwe veredelingstechnieken, gewasbescherming of biostimulanten te testen.

Trefwoorden: #fenotypering, #gewas, #incubator, #landbouw, #planten, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij steun van de Vlaamse Overheid (1 miljoen euro) in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht, kon de onderzoeksfaciliteit in Nevele investeren in één van de grootste toegankelijke installaties voor fenotypering van planten van Europa.

Het systeem heeft een maximale capaciteit van 16.320 planten en neemt een serre oppervlakte van 1.300m² in beslag. Dankzij het geautomatiseerde kweektafelsysteem, gecombineerd met hoogtechnologische robotica, kunnen afzonderlijke planten op grote schaal uit de serre gehaald worden naar het analysestation, waar ze individueel geïdentificeerd, gefotografeerd, gewogen en gewaterd worden.

Met moderne beeldvormingstechnieken kan de installatie elke plant gedetailleerd in beeld brengen in verschillende spectra. Zo brengt de installatie alle relevante fysiologische en morfologische parameters zoals hoogte, volume, kleuring, symmetrie, waterinhoud en chlorofylgehalte van een individuele plant in kaart. Dankzij een weeg- en bewateringsstation worden de planten optimaal opgevolgd en verzorgd.

Naast deze installatie is er nog 2.200 m² serre ruimte beschikbaar waar manuele metingen, kruisingen en zaadopschaling kunnen gebeuren. Bovendien kunnen lokale bedrijven ook toegang krijgen tot een bepaalde oppervlakte in de serre, inclusief de verzorging van planten.

Hiermee probeert de faciliteit spin-offs en jonge bedrijven een onderdak te bieden om de zware investering in eigen infrastructuur te kunnen uitstellen.

De gehele site is bovendien geschikt voor het werken met de nieuwste veredelingstechnieken en is het hele jaar door geacclimatiseerd. Op een naast geleden proefveld kan gestest worden of bevindingen uit de serre zich vertalen naar de akker.

Deze combinatie van automatisering en hoog-technologische apparatuur met een grote oppervlakte aan beschikbare serres zal een belangrijke boost leveren aan de ontwikkeling van innovaties in de land- en tuinbouw, waarbij de ontwikkeling van duurzame gewasbeschermingsoplossingen en klimaatbestendige variëteiten centraal staan.

Bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in de nieuwe fenotyperingsinstallatie kunnen daarvoor terecht bij de Agro-Incubator.