• 25/05/2012

11-jarige Gentenaars winnen wedstrijd met 'biljartruimer'

Jury bekroont Biljartruimer van Arne Stroo en Emil Kerckhove uit uit ruim 60 inzendingen als mooiste, origineelste en meest toepasbare 'technische' uitvinding.

Trefwoorden: #boetiek techniek, #techniek, #technologie, #wedstrijd

Lees verder

opleidingen

( Foto: Boetiek Techniek )

ENGINEERINGNET.BE -- Arne en Emil hebben samen deze vernuftige machine ontwikkeld voor Boetiek Techniek, een concours dat jongeren wil verleiden om een opleiding te kiezen in de metaal- en technologiesector.

Meisjes en jongens van 10 tot 15 jaar uit heel Vlaanderen namen deel aan deze wedstrijd. De jury loofde de winnende inzending omwille van de hoge creativiteit, het multifunctionele van het ontwerp, het gebruik van diverse materialen zoals metaal, kunststoffen en hout en voor de originaliteit.

Arne en Emil zijn de beste vrienden en besloten om gezamenlijk deel te nemen aan de wedstrijd. Het oorspronkelijke idee om een rijdende UFO te bouwen lieten ze snel varen voor een echt bruikbaar object. “Ik ben al lang gepassioneerd door ruimtevaart”, legt Emil Kerckhove uit. “Later wil ik raketbouwer worden bij de ESA. Dat is mijn grote droom. Ik stelde eerst voor om een rijdende UFO te bouwen, maar wist niet direct hoe daaraan te beginnen. Arne en ik kregen onze inspiratie bij het zien van een paar oude biljartballen. Zo is onze biljartruimer ontstaan.”

“Het toestel kan zowel biljartballen opruimen van de tafel, ze even stockeren en ze nadien ook weer op het laken plaatsen. Onderaan de ruimer zit een draaiende borstel die intussen de tafel schoonveegt”, verduidelijkt Arne.

“Mits enige aanpassingen kan het toestel ook buiten het groene laken ingezet worden. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken als appelruimer. Onze machine raapt dan gewoon de appels van de grond. En als je de ronddraaiende borstel vervangt door een mes, dan kan je ondertussen ook je gras afrijden. Je kan het apparaat eveneens gebruiken bij het petanque spelen …”. De twee jongens zien er duidelijk potentieel in !

Juryvoorzitter en voorzitter van TOFAM Oost-Vlaanderen Jan Muylaert hoopt met deze actie vooral de verwondering van kinderen en jongeren rond techniek en technologie aan te wakkeren.

“We hebben Boetiek Techniek gelanceerd als sensibiliseringsactie die kinderen, jongeren en hun ouders moet prikkelen om bij hun schoolkeuze ook het technisch onderwijs mee op te nemen. Veel te veel jongeren vinden de weg naar de technische richtingen pas nadat ze er door het cascadesysteem in terechtkomen.

"Boetiek Techniek wil laten zien dat technische jobs, en meer bepaald de jobs in de metaal- en technologiesector aantrekkelijk zijn. Zowel onze sector zelf als het technisch onderwijs kampt nog te veel met een imagoprobleem."

"Op 12 mei hielden we in het Gentse stadscentrum de druk bezochte Boetiek Techniek doe-beurs waaraan meer dan 20 Oost-Vlaamse bedrijven en organisaties meewerkten. Ook daar kregen de kinderen en de jongeren de kans om kennis te maken met een sector die veel gevarieerder en creatiever is dan velen zich kunnen voorstellen. We hebben daar zeer veel keren van zowel de kinderen als van hun ouders gehoord: 'Oei, ik wist niet dat techniek en technologie zo boeiend waren.' We moeten ervoor zorgen dat jonge mensen vanuit hun verwondering bewust kiezen voor een opleiding of job in onze sector.”

Dat kiezen voor een job in de metaal- en technologiesector een zekere en toekomstgerichte keuze is, bewijzen de cijfers van openstaande vacatures.

Karen Maes, sectorconsulent van TOFAM Oost-Vlaanderen getuigt: “In Oost-Vlaanderen alleen al zijn er momenteel volgens de recentste VDAB-cijfers ruim 2.800 openstaande vacatures in de metaal- en technologiesector. Onze bedrijven smeken om gekwalificeerd personeel. We hebben zelfs te maken met een 'War for talent'."

"De basis hiervan ligt bij de studiekeuze. Die wordt niet alleen gestuurd door de lagere school en de CLB’s die daarin adviseren, maar vooral ook door de ouders. Vandaar dat wij met Boetiek Techniek eveneens de ouders wilden mee sensibiliseren. De sector biedt zeer veel verleidelijke carrièrekansen en gevarieerde jobs, voor iedereen met een passie voor techniek.“

Boetiek Techniek: de achtergrond
Boetiek Techniek is een initiatief van TOFAM Oost-Vlaanderen en Stad Gent. Met deze actie willen ze samen met hun partners de mogelijkheden belichten die de metaal- en technologiesector jongeren te bieden heeft.

Er is een zeer divers en aantrekkelijk aanbod binnen de sector, waar elk talent zijn plaats kan vinden. Of het nu gaat om creativiteit, nauwkeurigheid, handigheid of ruimtelijk inzicht, voor elke vaardigheid zijn er tal van beroeps- en carrièremogelijkheden.

De sector biedt zeer veel verleidelijke carrièrekansen en gevarieerde jobs, voor iedereen met een passie voor techniek. Boetiek Techniek wil mee de toekomstige instroom aan gemotiveerde en bekwame werknemers verzekeren.

TOFAM, het Tewerkstellings- en OpleidingsFonds Arbeiders Metaal, is een initiatief van de werkgevers en vakbonden uit de sector dat werkt aan de afstemming van de arbeidsmarkt en het opleidingsaanbod aan de noden van de bedrijven uit de deelnemende sectoren: metaal, kunststoffen, machinebouw, elektronica en automotive.

Stad Gent ondersteunt de actie Boetiek Techniek wegens het belang van de sector voor de economische en sociale ontwikkeling van de regio.


FOTO
Emil Kerckhove (met het I love London t-shirt), Arne Stroo en de mascotte van Boetiek Techniek.