Westhoek biedt nieuwe over­slag­fa­ciliteit­en voor bin­nen­vaart

POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg openden onlangs twee kaaimuren in Diksmuide en Veurne als binnenvaart- en overslagcentrum. Bedrijven uit de Westhoek krijgen hierdoor een alternatieve optie voor hun goederenvervoer.

Trefwoorden: #binnenvaart, #logistiek, #POM, #Westhoek

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - De Westhoek telt een uitgebreid netwerk van kleine maar bevaarbare waterwegen. Toch maken de meeste bedrijven in de regio bijna uitsluitend gebruik van het wegverkeer.

Om transport via het water te stimuleren, was er in de Westhoek nood aan overslagpunten op strategische locaties. Daarom bouwden POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg twee nieuwe regionale overslagcentra (ROC’s) in de Westhoek om de goederenstromen vanuit de Westhoek te verduurzamen.

Het eerste overslagcentrum, ROC Diksmuide, bevindt zich op het bedrijventerrein Heernisse in Diksmuide aan de IJzer. ROC Veurne is gelegen aan het bedrijventerrein tussen de Lovaart en de Vaartweg in Veurne.

Beide terreinen zijn nu uitgerust met een kaaimuren met een lengte van 50 meter en een kaaiplateau van 325m². De opening van deze regionale overslagcentra is een belangrijke stap voorwaarts in de verduurzaming van goederenstromen vanuit de Westhoek.

De bouw van de regionale overslagfaciliteiten in Diksmuide en Veurne is een realisatie van De Vlaamse Waterweg en POM West-Vlaanderen. De totale kost van het project ‘Regionale overslagcentra in de Westhoek’ bedraagt 2,7 miljoen euro. Het project werd mogelijk gemaakt met steun vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Provincie West-Vlaanderen.

Op de foto: Pascale Sticker (Veurne), Chris Danckaerts (De Vlaamse Waterweg nv), Lies Laridon (Diksmuide), Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen) bij de nieuwe kaaimuur.