• 25/05/2012

Minder risico op Norovirus met NORISK

Norovirus blijkt heel belangrijk agens is bij het veroorzaken van gastrëntiritisuitbraken in België; gedurende de voorbije jaren zelfs het meest gerapporteerde agens.

Trefwoorden: #norovirus

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Het SSD-( Science for a Sustainable Development -) project ‘NORISK -Transmissieroutes van Norovirussen, opduikende humane pathogenen aanwezig in de voedselketen’ is onlangs afgerond, en de resultaten en eindrapporten werden vrijgegeven. Daaraan werkte onder meer mee: de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van Universiteit Gent.

Humane norovirussen zijn RNA virussen die steeds meer erkend worden als een belangrijke oorzaak van acute niet-bacteriële gastroënteritis.

Levensmiddelen kunnen gecontamineerd worden met norovirussen via 2 transmissieroutes. Enerzijds kan het levensmiddel voor de oogst (‘primair’) gecontamineerd worden, een transmissieroute waarbij voornamelijk groenten, fruit en tweekleppige schelpdieren betrokken zijn. Anderzijds kan het voedsel tijdens of na de oogst (‘secundair’) gecontamineerd worden (door een besmette voedselbehandelaar of voedselplukker).

In het project NORISK werd een real-time PCR test voor simultane detectie van humane norovirussen in klinische stalen ontwikkeld. Daarnaast werden twee protocollen voor extractie van norovirussen uit zacht rood fruit en uit kant-en-klare levensmiddelen geëvalueerd naar robuustheid en gevoeligheid.

Uit dit project blijkt dat secundair besmette voeding een belangrijke rol speelt in de transmissie van norovirus met een geïnfecteerde voedselbereider als cruciale vector.

Samenvatting van de resultaten van NORISK : NORISK AF01 NL.pdf

Final Report NORISK : NORISK FinRep.pdf


(KV) (Bron: FoodGate) (foto wikipedia: norovirus)