Interreg-project bewijst potentieel algenkweek in Noordwest-Europa

De groeiende bevolking heeft nood aan nieuwe duurzame bronnen voor gezonde voeding en chemicaliën. Algen kunnen een interessant deel van de oplossing zijn. In het IDEA-project werd het potentieel onderzocht van algenkweek in ons klimaat.

Trefwoorden: #algen, #duurzaam, #Interreg, #klimaat, #project

Lees verder

research

( Foto: IDEA )

ENGINEERINGNET.BE - Hoe kunnen innovatie en procesontwikkeling individuele oplossingen stimuleren om tot een levensvatbare algenwaardeketen te komen? Dat was de centrale vraag op dit slotevenement dat door ruim 60 experts van over heel Noord-Europa werd bijgewoond.

Het project was immers helemaal toegespitst op het Noordwest-Europese klimaat, dat grondig verschilt van het Zuid-Europese en Noord-Europese klimaat waar nu al grote algenprojecten lopen.

Het lijkt niet logisch of economisch rendabel om het hele jaar rond in dit klimaat algen te kweken. Daarvoor is het te koud en is er te weinig licht tijdens de wintermaanden. Toch zijn er sommige algensoorten die in de juiste omstandigheden bij ons redelijk goed gedijen.

En commerciële algenkweek bestaat hier reeds, zoals het Nederlandse Algaspring. Bovendien weet men ondertussen dat algen een heel belangrijke rol kunnen spelen en cruciaal kunnen zijn bij het duurzaam ontwikkelen van cosmetica, menselijke voeding, dierenvoeding, in agrotoepassingen en gezondheidszorg.

De verschillende getuigenissen en de voorgestelde proefprojecten op het eindevent bewezen duidelijk het potentieel van algen. Als groeiverbeteraar, alternatief in bijvoorbeeld astronautenvoeding of in dierenvoeding.

Niet alleen omdat ze een waardevol eindproduct kunnen zijn, maar ook omdat bij het kweken van algen bijvoorbeeld proceswater, digestaat (vergiste biomassa) en CO2 kunnen ingezet worden.

Deze alternatieve voedingsbronnen voor algen werden met succes getest onder de noemer IDEA+, een uitbreiding op het oorspronkelijke IDEA-project.

Maar om algenkweek nu op grote schaal verder uit te rollen, heeft het project toch een aantal pijnpunten blootgelegd. Daarom wordt gepleit om meer werk te maken van wetgeving en beleid, ondersteuning van het proces en nog meer research.