Waalse nanopionier voortaan in Indiase handen

Het Indiase Birla Carbo neemt Nanocyl uit Sambreville over. De pionier in nanobuisjes is uitgegroeid tot een leider in meerwandige koolstofnanobuisjes. Hierdoor schuift Birla Carbon nog dieper de markt van energiesystemen (lithium ion batterijen) in.

Trefwoorden: #batterij, #Birla Carbon, #nano, #Nanocyl, #overname, #tube

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nanocyl )

ENGINEERINGNET.BE - Birla Carbon wil een belangrijke speler worden in de opkomende energiesystemen. De overname van Nanocyl is een stevige stap in de richting van die strategie.

Het bedrijf mikt op het potentieel van de multiwall carbon nanotubes (MWCNT's) voor de elektrificatie van de transportsector. Het voegt de expertise van Nanocyl toe aan zijn Conductex portfolio (geleidende carbon black additieven en anode materialen).

Eerder, in 2020, ging het ook een strategisch partnerschap aan met het Amerikaanse Chasm (Marietta) om diens nanotube enhanced carbon (NTeC) technologie van het lab naar productie te trekken.

Laurent Kosbach, CEO van Nanocyl: “We zijn trots op onze reis om MWCNT’s de afgelopen 20 jaar met succes te ontwikkelen en te commercialiseren als een ondernemende start-up, met de steun van onze huidige partners en investeerders. Met de groeiende behoefte aan onze producten is het echter tijd om ons aan te sluiten bij een wereldwijde marktleider om de synergieën en het potentieel van deze materialen voor vele eindtoepassingen te maximaliseren.”

Voortaan kan het bouwen op de expertise van Birla Carbon’s R&D productportfolio -zoals de Conductex-familie van geleidende carbonblack-additieven en actieve anodematerialen- en marktervaring zijn producten hun volledige groeipotentieel realiseren.

ACHTERGROND
Nanocyl ontstond in 2002 als een spin-off van de universiteiten van Namen en Luik (prof B.Nagy en prof Pirard). Pas na vier jaar, in 2006 schuift het van onderzoek en piloten naar een industriële productie van nanokoolstofbuisjes. Een jaar later wordt zijn eerste  multi-ton reactor, met een jaarcapaciteit van 60 ton ingewijd.

De koolstofvezels worden geïntegreerd in masterbatches voor kunststoffen (Plasticyl). Snel volgen andere producten zoals Biocyl (tegen mariene bio-aangroei), Aquacyl (watergedragen dispersies), Thermocyl (vlamvertrager),… De eerste business in lithium ion batterijen kwam er al in 2013 aan.

Het bedrijf hanteert een gepatenteerd proces, gebaseerd op een Catalyst Chemical Vapor Deposition (CCVD) methode, om zeer zuivere meerwandige koolstofnanobuisjes te produceren.