Genk krijgt innovatief gebouw voor onderzoek naar klimaatneutraal bouwen

Vandaag werd de eerste spadesteek gegeven voor een gloednieuw onderzoeksgebouw voor klimaatneutraal bouwen in Genk. ConstrucThor zal toelaten om nieuwe bouwmaterialen, bouw- en renovatiemethodes en digitale technieken uitvoerig te onderzoeken.

Trefwoorden: #bouwen, #gebouw, #klimaatneutraal, #onderzoek, #project, #testen

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen staat voor een enorme uitdaging. Tegen 2030 wil de EU de uitstoot van CO2 met 55% verminderen en tegen 2050 moet Europa klimaatneutraal zijn.

Dit heeft als gevolg dat in minder dan 30 jaar alle Vlaamse gebouwen volledig klimaatneutraal moeten worden. Een ambitieus plan, zeker voor Vlaanderen, waarvan het gebouwenbestand tot het oudste en meest energieverslindende van Europa behoort.

Om nieuwe bouwmaterialen, bouw- en renovatiemethodes en digitale technieken uitvoerig te onderzoeken en gemakkelijker hun weg te laten vinden tot de markt, is er nood aan een inspirerende omgeving voor multidisciplinaire samenwerkingen.

Daarom werd het startschot gegeven voor ConstrucThor, een multidisciplinair testgebouw waarin verschillende spelers (de bouwsector, financiële instanties, kennisinstellingen, ....) nieuwe technologieën voor klimaatneutraal bouwen uitvoerig kunnen testen.

Deze testomgeving zal zich bovendien niet enkel richten op de “hardware” maar omarmt ook volop digitale oplossingen om de technieken ook in interactie met elkaar optimaal te laten functioneren.

Met dit project willen de partners bedrijven in de bouwsector een duw in de rug geven en hen toelaten om zich te specialiseren in de meest relevante technologieën.