Elektronische apparaten vervuilen de ether in steeds grotere mate

Radioverbindingen op de korte golf hebben steeds meer last van ruis waardoor ze slechter van kwaliteit zijn en minder ver reiken, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Universiteit Twente.

Trefwoorden: #apparaten, #elektronica, #ether, #frequentie, #storing, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente - Rikkert Harink )

ENGINEERINGNET.BE - Verstoringen zijn het ergst in de buurt van bebouwing en hangen samen met het toenemende aantal elektrische apparaten bij mensen thuis. De storingen doen zich ook voor bij hogere frequenties voor onder meer nooddiensten.

Promovendus Koos Fockens deed in 2015 en 2016 op 59 verschillende plekken in Nederland radioruismetingen en stelde vast dat sinds de jaren zestig en zeventig in het frequentiegebied van de korte golf, 2 tot 30 MHz, sprake is van een veel hoger ruisniveau.

Het grootste deel komt van elektronische apparaten. De ruis zorgt ervoor dat radioverbindingen minder ver reiken, minder betrouwbaar zijn of verbroken worden.

“In potentie heeft ieder huis nu ongeveer vijftig stoorbronnen. Dat kan bijvoorbeeld een ventilator zijn, een internetadapter of een ledlamp”, aldus Fockens.

Laboratoriummetingen laten zien dat er veel apparaten zijn die dit soort verstoringen in meer of mindere mate veroorzaken. Fockens werkte aan een model dat beschrijft hoe een groot aantal van dit soort kleine storingsbronnen een hinderende achtergrondruis veroorzaken.

Eerder was al bekend dat deze problemen ook bij de hogere frequenties spelen. Zo verstoort elektronica van sommige zonnepaneelsystemen verbindingen van het C2000-netwerk, dat hulpverleners gebruiken om te communiceren. Ook de digitale radiostandaard DAB+ is gevoelig voor door de mens veroorzaakte ruis.

Europese richtlijnen schrijven de hoeveelheid elektromagnetische emissie, waaronder radiostraling, voor dat een apparaat mag produceren, maar het kan om verschillende redenen misgaan. “Elektronische componenten kunnen kapot gaan, waardoor een apparaat plots meer straling produceert”, zegt Fockens.

“Ook zien we dat in sommige, veelal uit Azië, geïmporteerde apparaten de onderdelen die zorgen voor filtering en onderdrukking van storing zijn weggelaten. Deze apparaten voldoen dus niet aan de richtlijnen.”

Om de radioruis terug te dringen pleit Fockens in zijn onderzoek voor een andere manier van handhaving door de Rijksdienst Digitale Infrastructuur. Hoewel er momenteel limieten zijn voor individuele radiobronnen, is deze er niet voor de totale hoeveelheid achtergrondruis.

“Voor andere omgevingsfactoren zoals schadelijk fijnstof of chemische stoffen zijn er wel dergelijke limieten. Ik pleit ervoor om dit ook voor radioruis te doen”, zegt Fockens.