Gentiel Acar wint NBN Sustainability Award

Gentiel Acar (UGent) wint de allereerste NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als dakisolatiemateriaal. Hergebruik van oud materiaal biedt een kans om de ecologische voetafdruk te verminderen.

Trefwoorden: #hergebruik, #isolatie, #onderzoek, #scriptie

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Grégory De Leeuw )

ENGINEERINGNET.BE - Ieder jaar komen er steeds meer isolatiematerialen vrij bij sloopprojecten. Toch lijken we er weinig mee te doen.

Acar: “Sterker nog, we spenderen extra energie om het tot as te verbranden.” Hij onderzocht voor zijn scriptie hoe herbruikbaar minerale wol kan zijn als isolatiemateriaal.

Minerale wol heeft een levensduur van 60 jaar, maar bij afbraak of renovatie van platte daken belanden grote hoeveelheden na amper 20 jaar al in de container.

Acar: “Bij de ontmanteling door dak- en sloopaannemers treedt er kleine schade op. We moeten daarmee leren omgaan als we isolatie willen hergebruiken, maar we moeten ook extra tools ontwikkelen die de ontmanteling efficiënter maken.”

Hij voerde verschillende testen uit om na te gaan hoe goed de hergebruikte isolatie presteerde volgens de huidige normen. Daaruit bleek dat oude isolatie even goed werkt als nieuwe isolatie, het vlak van waterafstoting uitgesloten.

Bij hergebruik moet dus rekening houden met een beetje schade en degradatie. Dit kan door oude isolatie bijvoorbeeld te gebruiken als onderlaag in combinatie met een nieuwe laag isolatie erbovenop of door de isolatie te hergebruiken in vloeren en muren, waar vocht minder problemen vormt.

SciMingo en NBN bekronen met de NBN Sustainability Award de strafste scriptie rond duurzaamheid van het afgelopen academiejaar. De prijs is goed voor 1.500 euro.