Octave kiest Rittal-kasten als behuizing van duurzame energieopslagsystemen

De Brusselse cleantechstart-up Octave, die batterijen van elektrische wagens (EV’s) een tweede leven geeft in stationaire energieopslagsystemen, kiest voor de kasten van Rittal, wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur.

Trefwoorden: #energie, #kasten, #laadinfrastructuur, #opslag, #Rittal, #zonnepanelen

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Rittal )

ENGINEERINGNET.BE - “De vraag naar energieopslag neemt alleen maar toe”, merkt Jonas Engels, CTO en medeoprichter van Octave.

“Tegelijk groeit het aandeel gebruikte autobatterijen exponentieel, aangezien deze batterijen snel niet meer gebruikt mogen worden wanneer hun laadcapaciteit te laag wordt. Onze oplossing geeft die batterijen alsnog een tweede leven.”

“Bedrijven kunnen zo hun overtollige energie opgewekt met zonnepanelen of windmolens overdag of ‘s nachts benutten en hun piekverbruik afvlakken, wat de energiefactuur aanzienlijk verlaagt. Daarnaast kunnen Octave-batterijen ook deels ingezet worden om het Belgische elektriciteitsnet te helpen balanceren, waar interessante vergoedingen tegenover staan.”

Indoor én outdoor
Als behuizing voor de batterij-units koos Octave voor de VX- en Toptec-kasten van Rittal. Met beide uitvoeringen biedt Rittal een duurzame en robuuste oplossing die respectievelijk binnen en buiten geplaatst kan worden.

“De IP 55-poedercoating van de kasten is UV-bestendig, terwijl het intelligente dubbelwandige design een schoorsteeneffect creëert dat de impact van zonnestralen beperkt en de warmte van de batterijen afvoert”, getuigt Matthieu Lauwers, business unit manager Energy & Power bij Rittal.

“De Toptec-kast heeft een overhellende dakplaat die ook bescherming biedt tegen de zon en daarnaast vocht en neerslag weert. De kast is uitgerust met onze Blue e+-koelingsmodule. Dit accessoire is vanop afstand bedienbaar en houdt de temperatuur binnenin continu onder controle, ongeacht de weersomstandigheden.”

“In de VX-kast koelt een ventilatiemodule de batterijen, wat bijvoorbeeld nodig is in een warme productiehal of technisch lokaal. Al deze functionaliteiten spelen in op de duurzaamheidsvisie van Octave, want ze zorgen ervoor dat de batterijen minstens tien jaar langer energie kunnen leveren, waar de kasten ook staan.”

Draagkracht
Naast klimatisatie zijn ook de stabiliteit en draagkracht van de Toptec-kast bepalend voor de lange levensduur van de batterij-units.

“De mechanische sterkte van de kast en de interne structuur is van groot belang”, vertelt Louise Van Isterdael, Business Development Manager bij Octave.

“Een batterijstring van 13 modules weegt meer dan 500kg. De kast van Rittal is hierop voorzien met een maximale draagkracht tot 1,8 ton. De batterijen worden verticaal in modulaire slots geplaatst, wat het onderhoud sterk vergemakkelijkt. Onze units komen standaard met een capaciteitsgarantie van tien jaar, maar dankzij ons onderhoudsmodel en operationele service kan het systeem zelfs na deze periode nog verder gebruikt worden.”

Lokale verankering
Een batterij-unit werd geplaatst in het depot van Futech uit Tessenderlo, dat de oplossing van Octave ook zelf vermarkt. Futech is specialist in zonnepanelen, laadinfrastructuur en batterijsystemen en trekt sinds zijn oprichting resoluut de innovatiekar in de markt van hernieuwbare energie.

“Voor batterij-opslagsystemen waren we op zoek naar een geschikte partner”, getuigt Niels Fabry, B2B Business Developer bij Futech.

“De filosofie van Octave rond het hergebruik van batterijen past perfect in de duurzaamheidsvisie en het ecosysteem van Futech. Octave is zeer flexibel en denkt, in tegenstelling tot grotere leveranciers, steeds met ons en onze klanten mee over een oplossing op maat. Ten slotte is Octave ook een Belgische speler, we spreken dezelfde taal. Die lokale verankering is voor Futech ook zeer belangrijk.”

“Bedrijven stappen af van 'long distance'-toeleveringsbedrijven. Lokale productie en aansturing, zoals aangeboden door Octave, zijn de betrouwbare norm geworden. De nichespecifieke oplossingen van Rittal voldoen aan alle hedendaagse eisen voor toepassingen binnen energieopslag, telecom en telematica. We zijn dan ook blij dat we kunnen bijdragen aan de innovatieve oplossing van Octave en hen als leverancier kunnen ondersteunen in hun ambitieuze groeiplannen”, stelt Matthieu Lauwers.

“Het is onze ambitie om een kwalitatief sterk en veilig systeem aan te bieden. Rittal is een gerenommeerde wereldspeler, bekend om zijn kwaliteit. Bovendien maken we bij Octave een prioriteit van een lokale en duurzame waardeketen, waarbij onze kritische componenten zoals batterijmodules en omvormers steevast uit Europa komen. Bij Rittal in Lokeren krijgen we alle nodige ondersteuning en vinden we veel in-house expertise, terwijl P&V Panels als Belgische speler instaat voor de perfecte assemblage van onze batterij-units”, besluit Louise Van Isterdael.

Op dinsdag 5 december organiseert Rittal te Lokeren een nieuw energieopslagevent. Verschillende sprekers, onder wie Louise Van Isterdael van Octave, zullen die dag de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van energieopslag toelichten. Inschrijven kan hier.

Op de foto boven: Matthieu Lauwers, business unit manager Energy & Power bij Rittal en Louise Van Isterdael, Business Development Manager bij Octave.