Veelbelovend zout voor warmte-opslag

De Nederlandse Radboud Universiteit onderzocht welk type zout het beste werkt om in een zoutbatterij zomerwarmte op te slaan, zodat je die warmte in de winter kunt gebruiken.

Trefwoorden: #batterij, #energie, #opslag, #zonnepanelen, #zout

Lees verder

research

( Foto: wirestock - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Hoewel steeds meer daken zonnepanelen bevatten, zetten die panelen alleen het licht van de zon om naar elektra. Maar de zonnepanelen zelf worden ook opgewarmd door de zon. Deze warmte gaat nu nog verloren.

‘De warmte kan gewonnen worden door een zonneboiler en worden gebruikt om je huis of douche mee te verwarmen,' aldus promovenda Lian Blijlevens van de Radboud Universiteit. 'In de zomer heb je altijd meer zonnewarmte dan je gebruikt en in de winter juist minder. Daarom is er een manier nodig om die warmte te bewaren.'

De oplossing hiervoor kan een zoutbatterij zijn. ‘Hierin zitten zouthydraten, ofwel zouten met water in de kristallen. De batterij laadt op door het zout te verwarmen, waardoor het water verdampt. Als je de warmte nodig hebt, voeg je waterdamp aan de kristallen toe en komt de warmte weer vrij.’

Maar welke zouten zijn nu echt geschikt voor gebruik in huizen? Blijlevens en collega’s van TU Eindhoven evalueerden daartoe honderden zouten op beschikbaarheid, veiligheid en compactheid. Een tiental overgebleven zouten werden in het lab ook getest op recycleerbaarheid. 

Blijlevens testte de zouten met thermische analyse: het zout werd op een verwarmde weegschaal gelegd en vervolgens werd de temperatuur verhoogd.

‘Dan zie je het gewicht van het zout veranderen en weet je dat het water eruit verdampt. Als je dan weer bij een lagere temperatuur waterdamp toevoegt, zie je hoeveel water er wordt opgenomen.’

Strontiumchloride kwam daarbij als veelbelovend uit de test: een zout dat niet te duur is, goed opwarmt en stabiel blijft zonder bijwerkingen. 

‘Kaliumcarbonaat, wat ook bij zoutbatterijen wordt gebruikt, is goedkoper, maar dat zout reageert ook als daar CO2 bij komt. Dan wordt de batterij op langere termijn minder effectief.’ De zoektocht naar het beste zout gaat nog door.

De toekomst voor zoutbatterijen is positief, denkt Blijlevens. ‘Als je een huis op deze manier wil verwarmen, heb je ongeveer 10 m3 aan materiaal nodig. Je hebt geen aardgas meer nodig en je kunt de warmte die je in de zomer opslaat, in de winter gebruiken. Een mooie oplossing voor een groot probleem.’