Consortium onderzoekt positieve zogeffecten drijvende windturbines

Een internationaal consortium, met onder meer de Nederlandse kennisinstelling TNO en Mitsui O.S.K. Lines uit Japan, onderzoekt de positieve zogeffecten van windturbines met gekantelde rotoren.

Trefwoorden: #drijven, #rotor, #TNO, #turbine, #windenergie

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Het POWER-project heeft als doel aan te tonen dat de kosten van offshore windproductie aanzienlijk kunnen worden verlaagd door de energieopbrengst in offshore windparken te verbeteren.

Het project richt zich op het verminderen van de beruchte zogeffecten: de vaak zeer onregelmatige windstromen die achter turbines ontstaan en die de prestaties van turbines negatief beïnvloeden, en zo zorgen voor minder efficiëntie en energieproductie.

Het consortium focust in het project op het clusteren van windparken om de ruimte op zee te optimaliseren. Er wordt onderzoek gedaan of het mogelijk is turbines met gekantelde rotoren dichter bij elkaar te zetten zonder concessies te doen aan de energieopbrengst, waardoor de productie van windenergie per vierkante kilometer wordt gemaximaliseerd.

Het project streeft er ook naar de verliezen door zogeffecten te verminderen door turbines met gekantelde rotoren te gebruiken, om zo de zog effectief af te buigen. 

Daarnaast wil het consortium het concept valideren dat turbines met gekantelde rotoren als windtrekkers kunnen fungeren. Dat wil zeggen meer wind van hogere luchtlagen naar een windpark halen en daardoor een positief effect creëren. De combinatie van deze effecten zou de weg kunnen effenen naar windparken met aanzienlijk hogere vermogensdichtheid.

Binnen het POWER-project gaat TouchWind, in samenwerking met elektrische motoren- en aandrijvingsproducent Nidec en rotorbladspecialist We4Ce, tien prototypes van turbines met gekantelde rotoren met een diameter van 6 meter ontwikkelen. Het project omvat uitgebreide veldtesten, eerst op het land en vervolgens op het water.

TNO en maritiem onderzoeksinstituut MARIN spelen een cruciale rol in de testfase, waarbij uitgebreide metingen worden uitgevoerd om verschillende lay-outs van windparken te evalueren op het gebied van configuratie en afstand, waardoor het concept en numerieke modellen worden gevalideerd.

Het POWER-project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.