Trans-Atlantische samenwerking rond groene transitie krijgt boost

Belgische en Amerikaanse partners onderzoeken een partnerschap rond import en export van hernieuwbare en koolstofarme moleculen, een groene scheepvaartcorridor en de uitwisseling van best practices, kennis en onderzoek.

Trefwoorden: #energie, #hernieuwbaar, #Port of Antwerp Bruges, #transitie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - De Greater Houston Area in de Verenigde Staten herbergt enkele van de grootste energieproducenten ter wereld.

De toenemende productie van hernieuwbare en koolstofarme energie in deze regio biedt perspectieven voor toekomstige export.

België is een strategisch energiecentrum in het hart van Europa, ook voor de invoer en doorvoer van hernieuwbare en koolstofarme moleculen.

Port of Antwerp-Bruges fungeert hierin als cruciale toegangspoort, met uitgebreide opslagcapaciteit en connectiviteit met de Europese markten en een enorme afname.

Ook zijn Houston en Antwerpen de grootste petrochemische clusters ter wereld. Veel Belgische en Amerikaanse bedrijven zijn aanwezig aan beide zijden. Verder is de jarenlange commerciële maritieme verbinding tussen beide havens een ruggengraat voor samenwerking.

Partners in de nieuw op te zetten samenwerking zijn: Center for Houston’s Future, Waterstofnet, Port Houston, Port of Antwerp-Bruges, Exmar en de Blue Sky Maritime Coalition.

De Blue Sky Maritime Coalition brengt meer dan 120 lidorganisaties samen, waaronder de leiding van de groene scheepvaartcorridor van het American Bureau of Shipping, om met andere partners te werken aan het koolstofvrij maken van de scheepvaart en het transport van schone energiebrandstoffen.

De ondertekening van dit Memorandum of Understanding is een eerste stap in het consolideren van een partnerschap. Andere belanghebbenden aan beide zijden zijn welkom om zich hierbij aan te sluiten.