• 31/05/2012

Zwaarste mobiele havenkraan voor Stukwerkers gelost in Gentse haven

Zwaarste mobiele havenkraan aangekomen te Gent: 104 wielen, hefcapaciteit tot 144 ton.

Trefwoorden: #havenkraan, #stukwerkers

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Onlangs deed de zwaarste mobiele havenkraan van België zijn intrede in de haven van Gent. De kraan behoort toe aan het Gentse stouwersbedrijf Stukwerkers Havenbedrijf.

De havenkraan is 36 meter hoog (zonder giek) en weegt ongeveer 550 ton. De kraan bevond zich op een ponton en is afkomstig van de Liebherr-fabriek in Rostock, Duitsland.

De kraan is op dit moment de zwaarste mobiele havenkraan in België wat de tonmeters betreft. Zijn officiële hefcapaciteit bedraagt 144 ton op 25 meter, 59,60 ton op 50 meter en 35,20 ton op 58 meter wat containerbehandeling betreft. Dit laat toe om overslag te doen van zeeschip naar langsliggend binnenschip en omgekeerd.

Deze kraan wordt gedragen door 104 wielen. Voor de ophanging worden technieken gebruikt die ook aangewend worden voor het landingsgestel van vliegtuigen. Door dergelijk onderstel is de kraan wendbaar in alle richtingen: niet enkel voor- en achteruit, maar ook diagonaal, zijdelings, rond de eigen as en zelfs in een boog.

De komst van deze havenkraan kadert in het continu actueel houden van het machinepark van Stukwerkers. Daarnaast is er een tendens van steeds zwaardere te behandelen producten én steeds grotere schepen. Dankzij deze kraan bereidt Stukwerkers zich dus voor op de toekomst, ook met het oog op de nieuwe, grotere zeesluis in Terneuzen die grotere schepen toegang zal verlenen tot de Gentse haven.


(KV) (foto haven Gent)

ACHTERGROND
Stukwerkers Havenbedrijf nv is al actief in de haven van Gent sinds 1338. Het is daarmee het oudste stouwersbedrijf in België. Stukwerkers bedient zijn klanten vanop 4 verschillende locaties in de Gentse haven.

In totaal beschikt Stukwerkers over 237.000 m² open kaaien en 140.000 m² opslagplaats. De goederen behandeld door Stukwerkers zijn heel divers: hout(pulp), meststoffen en andere bulkproducten, ijzer- en staalproducten en containers.