Belgium Builds Back Circular-ondersteuning voor duurzame zuignaptechnologie

Het Brubotics (Human Robotics Research Center) team aan VUB-imec heeft in het project SNAP (Self-closing sustaiNable vAcuum cuPs) een zelfsluitende en zelfherstellende zuignap ontwikkeld, die veel duurzamer is dan die momenteel gebruikt worden.

Trefwoorden: #Brucotics, #cobot, #imec, #industrieel, #robot, #VUB, #zuignap

Lees verder

Techniek

( Foto: Brubotics )

ENGINEERINGNET.BE - Industriële zuignappen worden onder andere gebruikt in grote magazijnen (bv. pakjesleveranciers) om bestellingen uit te pikken.

Ze worden op een robotarm geïnstalleerd en bediend door vacuüm generatoren om goederen aan te zuigen en op te pikken. Bij intens gebruik slijten de zuignappen dus snel en moet de robotarm stilgelegd worden voor onderhoud.

Professor robotica Bram Vanderborght: “Dankzij SNAP kan dit onderhoud veel langer uitgesteld worden, de nieuwe zuignaptechnologie biedt namelijk drie innovaties.”

  1. Ten eerste zijn ze gemaakt van een zelf herstellend materiaal, en moeten ze bij perforatie of scheuren niet vervangen worden.
  2. Ten tweede zijn ze zelfsluitend, waardoor de compressoren aanzienlijk minder zuigkracht moeten leveren, en dus veel minder stroom zullen verbruiken.
  3. Finaal zijn ze ook volledig recyclebaar.

Simon Beckers, business developer bij Brubotics: “Designbureau Voxdale zal ons helpen de zuignappen op grote schaal te produceren en industriële integrator Hupico zal de zuignappen installeren bij vijf bedrijven om ze uit te testen in een aantal reële toepassingen.”