Nieuwe stap in digitalisering van containertransport in Antwerpse haven

Partijen die instaan voor ongeveer 60% van de containers die dagelijks worden gelost op de diepzee-terminals in de Antwerpse haven, maken nu gebruik van een nieuw dataplatform, genaamd Certified Pick up.

Trefwoorden: #Antwerpen, #certified, #container, #haven, #logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - In de Antwerpse haven worden dagelijks zo’n 2500 containers opgehaald bij diepzee-terminals. Bij het vrijgeven en ophalen van zo’n container zijn verschillende partijen betrokken, waaronder scheepsagenten, terminals, transportbedrijven en diensten, zoals bijvoorbeeld de douane.

De recente lancering van Certified Pick up (CPu) markeert een cruciaal moment in de digitalisering van die logistieke keten, waar nauw voor is samengewerkt met de havengemeenschap. Dit systeem draagt bij aan een veiliger, transparanter en efficiënter containerproces.

Die nieuwe manier van werken vraagt om een omschakeling bij erg veel bedrijven. Daarom werd gekozen voor een gefaseerde uitrol. Zo wordt de druk bij gebruikers om te registreren gespreid en krijgen ze meer tijd om zich voor te bereiden.

De eerste fase van die uitrol is nu een realiteit. 60% van alle geloste containers wordt opgehaald via CPu. Het systeem wordt in deze lanceringsfase continue gemonitord, en de feedback van de gebruikers wordt gelijk meegenomen.

Zo werkt de haven van Antwerpen momenteel aan oplossingen om de performantie van het systeem nog verder te verhogen.

De komende weken schakelen ook de andere gebruikers gefaseerd over op CPu. Tegen eind januari moet het platform volledig uitgerold zijn.

Om een soepele overgang te garanderen, vraagt de Antwerpse haven aan alle betrokken partijen, waaronder rederijen, scheepsagenten, containerterminals, expediteurs en logistieke bedrijven, binnenvaart- en spoorwegexploitanten en vrachtwagenbedrijven, om zich te registreren en de pick-up rechten door te geven tot aan de transporteur.

Ondertussen meldden bijna 3500 bedrijven zich aan op het platform, waarvan twee derde buitenlandse bedrijven, met een totaal van 16.000 unieke gebruikers.