• 04/06/2012
  • |     BB

Elia ontvangt grootste transmissienetbeheerder ter wereld

Afgevaardigden van het Chinese SGCC, de grootste transmissienetbeheerder voor elektriciteit ter wereld, bezoeken Elia: "Gelijkend toch heel verschillend", aldus CEO Daniel Dobbeni.

Trefwoorden: #elia, #energie, #grid, #SGCC, #smart grid

Lees verder

Techniek

( Foto: SGCC )

ENGINEERINGNET.BE -- Begin mei kregen Elia en Coreso het bezoek van afgevaardigden van SGCC. Zij waren meegereisd met het gevolg van de Chinese vicepremier Li Kepiang die zelf een afspraak had bij de Europese Commissie.

“De bekommernissen van SGCC en van Elia zijn tegelijk gelijkend en uiteraard toch verschillend, aangezien ze zich op een geheel andere schaal situeren”, preciseert Elia's CEO Daniel Dobbeni.

“De omvang van hun transmissienet groeit elk jaar met meer dan 15% en omvat een aanzienlijk aandeel windenergie, met name zowat 40GW die rechtstreeks op het transmissienet zijn aangesloten.

"Daarbij komt nog een onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteit buiten het gewone: zowat 10.000 onderzoekers verspreid over 5 onderzoekscentra. Zij beschikken nu al over spitstechnologieën in een ongelooflijk ruime waaier van domeinen, zoals zeer hoge spanning, verbindingen op gelijkstroom, tools voor de besturing van het net en de smart grids".

Maar tegelijk hebben zij dezelfde pijnpunten en bekommernissen als wij, bijvoorbeeld op het vlak van de integratie van hernieuwbare energie, het behoud van de stabiliteit van het net, de energieprijs of zelfs de aanvaardbaarheid van nieuwe installaties."

"Het dient ook vermeld dat zij sinds januari van dit jaar deel uitmaken van het Europese energielandschap, aangezien zij 20% bezitten van het kapitaal van REN, de Portugese TNB voor het gas en de elektriciteit."

"Het bewaken van de energie-uitwisseling tussen hun 5 zones stelt hen voor dezelfde uitdagingen als deze waarmee wij in Europa te maken krijgen."


ACHTERGROND
SGCC, State Grid Corporation of China, staat in China in voor de ontwikkeling en het beheer van het elektriciteitsnet in 26 provincies. Deze zijn ingedeeld volgens 5 regelzones die 88% bestrijken van het nationaal grondgebied. Anderhalf miljoen medewerkers zorgen voor de elektriciteitsvoorziening van meer dan een miljard Chinezen.