• 08/01/2013
  • |     BB

Elia: 'Veel meer elektrische auto's geen probleem voor net'

De toekomstige massale inzet van elektrische voertuigen en van laadstations en –palen zal slechts een zeer beperkte impact hebben op het elektriciteitsnet, aldus Elia.

Trefwoorden: #elia, #laadpaal

Lees verder

Techniek

( Foto: ABB )

ENGINEERINGNET.BE -- Het gebruik van elektrische voertuigen op grotere schaal zal weinig of geen impact hebben op de energiebehoefte. Er zullen dus zich geen onoverkomelijke problemen stellen voor het elektriciteitsnet.

'Zo zullen bijvoorbeeld 500.000 elektrische voertuigen (10 % van het aantal voertuigen in België) in 2020 slechts resulteren in de normale jaarlijkse stijging van de energiebehoefte met 1 à 2%', aldus Elia in een nieuwsbrief.

Het bedrijf vindt de evolutie zelfs positief en onderkent er een mogelijkheid in om het evenwicht op het elektriciteitsnet te bewaren: 'Op voorwaarde uiteraard dat het opladen van de voertuigen gecontroleerd gebeurt en dat de nodige legale en regulerende veranderingen worden doorgevoerd'.

De uitspraken kwamen er naar aanleiding van een internationaal initiatief waaraan Elia deelneemt, het project ‘Greening European Transport Infrastructure for Electrical Vehicles’. Dat is uitgeroepen tot één van 10 succesvolste Europese infrastructuurprojecten van 2012.

Elia is één van de partners die het consortium steunen dat dit initiatief heeft gelanceerd en dat geleid wordt door Better Place, één van de leaders op gebied van elektrisch transport.

Het Trans-European Transport Network Executive Agency (TEN-T EA), een agentschap van de Europese Commissie, plaatste dit initiatief in november 2012 in de kijker tijdens de TEN-T Days in Brussel.