Baanbrekend onderzoek naar nieuwe draadloze netwerktechnologie

Piet Demeester (UGent-imec) krijgt ERC Proof of Concept Grant waarmee hij, samen met Ingrid Moerman en Guy Torfs, onderzoek zal verrichten naar nieuwe draadloze netwerktechnologie die de huidige bekabelde netwerken in uitdagende omgevingen kan vervangen.

Trefwoorden: #cobot, #draadloos, #netwerk, #productie, #robot, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent - Piet Demeester )

ENGINEERINGNET.BE - DCAP of Distributed Coordinated Access Point, de innovatieve draadloze technologie die Demeester gaat onderzoeken, zal het huidige concept van meerdere mobiele apparaten die verbinding maken met een enkel draadloos toegangspunt (bv. je WiFi-toegangspunt thuis) omkeren.

De technologie zal gebruik maken van een veelvoud aan toegangspunten die mobiele apparaten op een gecoördineerde manier bedienen.

Op deze manier verdwijnt het concept van een cel rond een antenne met de noodzaak voor complexe hand-overs wanneer men zich verplaatst. Dit wordt Cell Free massive Multiple Input Multiple Output genoemd: CFmMIMO.

Om dit te realiseren moeten meerdere uitdagingen worden aangepakt. Er is extreme synchronisatie vereist tussen de verschillende gedistribueerde antennes omdat alle draadloze signalen die worden uitgewisseld tussen de mobiele robot en de meerdere gedistribueerde vaste antennes moeten samenwerken.

Bovendien moet de informatie die tussen de robots wordt uitgewisseld via de gedistribueerde toegangspunten zeer betrouwbaar zijn en een lage latentie hebben.

Als twee op elkaar inwerkende robots foutieve of verouderde informatie over hun locatie en beweging uitwisselen, zou dat zeker leiden tot gevaarlijke situaties en inefficiënte operaties. Om dit te realiseren bouwt het team verder op hun zeer succesvolle openWiFi-experimenteerplatform.

Bovendien is de implementatie van een kosteneffectieve oplossing van het grootste belang voor het succes van dit onderzoek. In dit opzicht zal de toepassing van een Sigma-Delta-Over-Fiber Fronthaul Netwerk, ontwikkeld in het kader van de ERC Advanced Grant ATTO, een cruciale rol spelen bij het garanderen van nauwkeurige tijdsynchronisatie.

Door deze verschillende uitdagingen aan te gaan, wil het onderzoeksteam de communicatie in dynamische en veeleisende omgevingen via draadloze netwerktechnologie ingrijpend innoveren en herdefiniëren.