3,2 miljoen euro voor groei Xeryon

Het bedrijf uit Heverlee, dat superkleine, zeer snelle en nauwkeurige, ultrasone resonante piëzo-motoren ontwikkelt en produceert, haalde in het najaar 3,2 miljoen euro op bij twee investeerders, Torus Capital en de FPIM, die elk de helft bijdroegen.

Trefwoorden: #hightech, #motoren, #precisie, #productie, #Xeryon

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - In mei schreven we nog dat de Leuvense hightech motorenbouwer, die in mei 2013 van start ging, op zoek was naar geld. Nu is het er.

“Dat heeft een goed effect op de bloeddruk”, glimlacht zaakvoerder Hans Clijsters. “We kunnen nu écht beginnen managen, een ploeg vormen en gaan ondernemen.”

Xeryon telt nu 15 medewerkers en wil binnen drie jaar naar 40 mensen groeien. Met de investering wil het ook nieuwe productiemachines aanschaffen.

“Tot nu toe was alles ‘gebootstrapt’. We werkten met tweedehandsmachines. Dat komt niet zonder risico’s. We kunnen nu ook zeer gericht aanwerven.”

Er is een mondeling akkoord om te verhuizen naar een ander gebouw op het industrieterrein van Haasrode. De motorenbouwer blijft alvast in de buurt van de universiteit.

In de labs werken immers ook studenten en zelfs een doctorandus met een Baekelandt-mandaat. “We willen maximaal automatiseren maar er zal altijd ook manueel werk zijn.”

Het bedrijf biedt drie piëzomotoren aan met een koppel van respectievelijk 5, 3 en 1 Newton (N). Die laatste meet 10 mm bij 10 mm en is nauwelijks 2 mm dik. De voorbije zes maanden wist het ook de aandrijfkracht van zijn superkleine motoren te vergroten van 5 N(ewton) naar 10 N.

“Dat is een kracht van één kilogram op de hand.” Zijn hoogprecisie toestellen zet het neer in de wetenschappelijke wereld maar ook wil het grote volumes naar de OEM-markt dragen.

“Veel industrieën hebben motoren nodig. Wij maken de kleinste. In medtech scheren we dan ook hoge toppen. Onze motoren zorgen er voor dat hun tools licht en compact en draagbaar worden.” De nanoprecisie van de piëzomotoren weet ook de semicon te inspireren.

“Wij geloven echt dat hardware een fundamentele pijler moet zijn van onze economie. Het verbinden van de signalen van de digitale wereld met de materiële wereld vergt ‘beweging’. Wij leveren daarvoor de noodzakelijke componenten”, zegt Clijsters.

ACHTERGROND 
Torus is een private risicokapitaalverschaffer, een fonds geleid door twintig technologieondernemers (met voornamelijk Vlaamse roots) die elk hun bedrijf verkochten en hun kapitaal, netwerk en energie investeren in technologiebedrijven met een positieve impact op de maatschappij. Per investering bekijkt Torus welke aandeelhouder wil instappen.

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) is een federale  overheidsholding die participaties neemt in bedrijven op uitdrukkelijke vraag van de federale overheid. De FPIM zoekt industriële productie in “België te verzekeren en ze mikt daarbij op hightech en exportmogelijkheden wereldwijd.

“Wij vinken al die punten af”, zegt Hans Clijsters bij Xeryon. Nauwelijks 5% van zijn business blijft in België. De nieuwe investeerders blijven minderheidsaandeelhouders. Elk levert een bestuurder.