Inzet vloeistofdynamica voor betere recycling van plastic afval

De Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelt een nieuwe methode om verschillende soorten plastic op massadichtheid te sorteren en tegelijk te scheiden, door de inzet van magnetische vloeistof en een magnetisch veld.

Trefwoorden: #afval, #plastic, #recycleren, #scheiding

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Jos Zeegers )

ENGINEERINGNET.BE - “Bij magnetische dichtheidsscheiding wordt een magnetische vloeistof gebruikt in combinatie met een magnetisch veld om plastic afvaldeeltjes op een hoogte in de vloeistof te laten zweven", aldus Jos Zeegers, universitair hoofddocent bij de Fluid and Flows group van TU Eindhoven.

"Die hoogte hangt af van de dichtheid van het deeltje. Op deze manier kunnen verschillende soorten plastic op massadichtheid worden gesorteerd en gelijktijdig worden gescheiden."

Zijn nieuwste onderzoek, gericht op het recyclen van plastic afval, doet Zeegers in teamverband samen met Hans Kuerten van de onderzoeksgroep Mechanical Engineering en Rudie Kunnen van de onderzoeksgroep Applied Physics and Science Education van TU Eindhoven.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft samen met een aantal partners nu 910.000 euro subsidie toegekend aan dit onderzoek. Hierdoor krijgt het onderzoek een nieuwe impuls. “De honorering is een erkenning voor onderzoek in onze groep naar duurzame technologie ten behoeve van een schonere planeet”, zegt Zeegers.

Het NWO Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is, en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen.

Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.