Onderzoek naar kwaliteitscontrole op herbruikbare verpakkingen afgerond

Het Vision2Reuse-project richtte zich op het beoordelen van de praktische toepassing van intelligente camera's voor de kwaliteitscontrole van herbruikbare verpakkingen. Flanders’ Food, Pack4Food en Imec bundelden hiervoor hun krachten.

Trefwoorden: #camera, #controle, #project, #systeem, #verpakking, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders' Food )

ENGINEERINGNET.BE - Binnen het project is onderzocht hoe kleuren- en hyperspectrale camera's kunnen worden ingezet om diverse kwaliteitsgebreken te detecteren.

De hyperspectrale camera kon bijvoorbeeld het verpakkingsmateriaal herkennen en minuscule waterdruppeltjes op gereinigde verpakkingen waarnemen, wat later schimmelvorming kan veroorzaken en onwenselijk is.

Aan de andere kant kunnen kleuren- of RGB-camera's beschadigingen aan verpakkingen detecteren of de aanwezigheid van kleine vlekjes die het gevolg kunnen zijn van schimmelgroei.

Het onderzoek bevestigt dat deze camera's daadwerkelijk in staat zijn om effectief en efficiënt kwaliteitscontroles uit te voeren op herbruikbare verpakkingen en met behulp van kunstmatige intelligentie zelfs andere afwijkingen kunnen identificeren.

Bovendien kunnen ze sneller worden ingezet voor nieuwe verpakkingen. Deze bevindingen werden gedemonstreerd in een relevante omgeving tijdens het demo-event 'Visie voor hergebruik' bij AMAB.

De partners van het project hebben een gratis Best practice Guide ontwikkeld. De gids biedt praktische tips en aandachtspunten voor de implementatie van slimme cameratoepassingen voor kwaliteitscontrole in verpakkings- en voedingsbedrijven, evenals voor wasstraten en technologiebedrijven.

In de gids worden verschillende camera's, hun voor- en nadelen, en kost  informatie besproken. Tevens wordt het belang benadrukt van de achtergrond van de te onderzoeken verpakking (bv. transportband) en het ontwerp en materiaal ervan voor een effectieve camera-analyse.

Verdere onderzoek en optimalisatie van technologieën zijn nodig voor o.a. integratie in wasstraten en efficiënte kwaliteitscontroles op herbruikbare verpakkingen. (bron: Flanders Food - Bjorn Samson)

Lees ook: Innovatief project versnelt kwaliteitscontrole van herbruikbare verpakkingen