• 06/06/2012

Biodegradeerbare kauwgum uit soort graanproteïnen

Een groot deel van de geproduceerde kauwgum heeft als hoofdingrediënt synthetisch rubber, zoals polyisobutyleen. Nadeel is dat dit niet biodegradeerbaar, en dus milieuonvriendelijk is.

Trefwoorden: #biodegradeerbaar, #gluten, #kauwgum

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers denken een alternatief te hebben gevonden in gluten (soort graaneiwitten). Ze zijn erin geslaagd daarmee een kauwgum te maken die in de mond zeer vergelijkbaar is met zijn gangbare tegenvoeters. Hij is ook in staat smaakstoffen vast te houden: dat bleek uit testen met pepermunt, en met fruit, zoals aardbeien.

Toch zijn er enkele verschillen. Zo kunnen mensen er niet eindeloos op blijven kauwen: op een gegeven moment desintegreert het in de mond. Ook werden de onderzoekers verrast toen ze de gluten-kauwgum op straat gooiden, om te kijken snel het zou desintegreren.

De plakjes verdwenen al snel omdat vogels ze oppikten, zoals broodkruimels. Een gevaar voor hun gezondheid zou er niet zijn: de vorsers onderzochten het effect van de nieuwe gum op dieren, en besloten dat het veilig was.

Bijkomend onderzoek is wel nog nodig naar de houdbaarheid van het product.

Ook een raadsel is hoeveel het zou kosten het op industriële schaal aan te maken. Bestaande kauwgum-machines zijn namelijk niet geschikt, en het toestel op laboschaal kost zomaar eventjes een half miljoen euro. Toch zouden diverse kauwgumfabrikanten, zowel multinationals als start-ups, reeds hun interesse voor de nieuwigheid hebben laten blijken.


(KV) (University College Cork, Ierland; Bristol University, UK) (foto wikipedia)