Onderzoek naar betere beeldsensoren

Nederlandse onderzoekers gaan een beeldsensor voor smartphones ontwikkelen dat gebruikt kan worden voor belangrijke nieuwe taken, zoals gezondheidsbewaking, nachtzicht en autonoom rijden.

Trefwoorden: #beeld, #beeld, #chip, #image, #sensor, #smartphone

Lees verder

research

( Foto: Rijksuniversiteit Groningen )

ENGINEERINGNET.BE - Als beeldsensoren zoals die nu in elke smartphone zitten een grotere gevoeligheid zouden hebben in het kortegolflengte-infraroodgebied, kunnen ze worden gebruikt voor belangrijke taken in onder meer consumentenelektronica, gezondheidszorg en landbouw.

Vandaar dat onderzoekers van het Nederlandse Zernike Institute for Advanced Materials nieuwe fotodiodes en uitleeselektronica gaan ontwikkelen, om deze samen te voegen tot beeldsensoren. Het project is gericht op de inzet van processen en materialen die resulteren in goedkope technologie.

Dr. Loredana Protesescu werkt samen met industriële partner Quantum Solutions aan het ontwerp en de productie van kwantumdots, die nodig zijn om dit zeer gevoelige prototype van een beeldsensor te maken.

Prof. Maria Antonietta Loi richt zich op de fabricage van apparaten in samenwerking met VisEra Technology en New Imaging Technologies.

Voor dit onderzoek ontvangt het Zernike Institute for Advanced Materials een subsidie van 1 miljoen euro vanuit het Nederlandse NWO Open Technologieprogramma.

Dit programma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers uit alle disciplines kunnen voorstellen indienen, en bedrijven en partners kunnen deelnemen aan een project door een financiële of materiële bijdrage te leveren.

Industriële partners nemen zo’n 240.000 euro van het totaalbedrag voor hun rekening.