Siemens Smart Infrastructure introduceert Electrification X

Siemens lanceert Electrification X, een uiterst schaalbaar SaaS-aanbod voor het Internet-of-Things met het oog op de transformatie van elektrificatie-infrastructuur en versterkt zijn Xcelerator-portfolio voor gebouwen, elektrificatie en stroomnetten.

Trefwoorden: #elektrificatie, #gebouw, #infrastructuur, #Siemens, #stroomnet, #transformatie

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Electrification X is de laatste nieuwe, door Siemens Smart Infrastructure ontwikkelde SaaS- en IoT-portfolio van Siemens Xcelerator.

Building X, het schaalbare en digitale bouwplatform, was het eerste aanbod dat in 2022 als onderdeel van Siemens Xcelerator werd geïntroduceerd.

Vervolgens werd in februari 2024 Gridscale X aangekondigd, de geavanceerde netbeheersoftware van Siemens. Electrification X vervolledigt nu het trio, waarmee de Siemens-verbintenis voor innovatieve technologie in de elektrificatiesector verder wordt uitgebreid.

Electrification X, gebaseerd op uiterst schaalbare cloud-services, werd ontworpen om de reeds zwaar op de proef gestelde elektrificatie-infrastructuur van commerciële, industriële en nutsbedrijven te beheren, te optimaliseren en te automatiseren en zo in één beweging de efficiëntie en prestaties te verhogen en de kosten en CO2-emissies te verlagen.

“Onze visie bestaat eruit om onze wereld duurzamer te maken en de elektrificatie te bevorderen”, aldus Matthias Rebellius, lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG en CEO van Siemens Smart Infrastructure. “In de realisatie van deze visie staat digitalisering centraal en door de toevoeging van Electrification X aan het Siemens Xcelerator-portfolio maken we het bedrijven eenvoudiger dan ooit om - sneller en schaalbaar - hun elektrificatie-infrastructuur digitaal te transformeren.”

Als onderdeel van Siemens Xcelerator, een open digitaal bedrijfsplatform voor de versnelling van de digitale transformatie en meerwaardecreatie, wordt de Electrification X-software ontwikkeld op basis van de belangrijkste ontwerpprincipes van interoperabiliteit, flexibiliteit, openheid, beschikbaarheid ‘as-a-service’, en met het hoogste niveau van cyberbeveiliging.

Op het ogenblik van lancering bestaat het aanbod van Electrification X uit laadbeheer (Load Management), netstoringsbeheer (Network Fault Management), bedrijfsmiddelenbeheer (Asset Management), duurzaam energiebeheer (Sustainability Energy Management) en OT Companion.

Door de reële met de digitale wereld te combineren, zullen deze toepassingen producenten van hernieuwbare energie, transmissienetbeheerders (TSO), distributienetbeheerders (DSO), industrieën en infrastructuurklanten helpen om hun productiviteit, betrouwbaarheid, gebruik van bedrijfsmiddelen, energie-efficiëntie en duurzame innovatie te optimaliseren.

Siemens maakt ook de eerste klant in de pilootfase van Electrification X bekend: Aral AG, een dochteronderneming van de BP Groep. Aral zal Electrification X Load Management inzetten voor het beheer van haar laadstations voor elektrische voertuigen (EV) in Duitsland en Oostenrijk.

Aangezien de uitbreiding van de openbare laadinfrastructuur een essentiële vereiste is voor de versnelling van elektrische mobiliteit, zal Electrification X Load Management, naast de afstandssturing van laadstations voor EV's en dynamisch laadbeheer, Aral transparantie bieden met betrekking tot de status en belasting van het laadnetwerk voor elektrische voertuigen.

Het Electrification X-aanbod van Siemens wordt voor het eerst voorgesteld op de Siemens-stand in hal 9 op de Hannover Messe van 22 tot 26 april.