VUB-project onderzoekt zelfherstellende batterijen

Het baanbrekende BAT4EVER-project, gefinancierd door het Europese Horizon 2020-programma, is een van de verschillende projecten die tot doel hebben zelfherstellende functionaliteiten in te bedden in batterijen onder het Battery2030+ initiatief.

Trefwoorden: #batterij, #kobalt, #lithium, #project, #silicium, #VUB, #zelfherstellend

Lees verder

Nieuws

( Foto: MOBI-VUB / Enwair )

ENGINEERINGNET.BE - De VUB-onderzoeksgroep MOBI richt zich op het modificeren van de batterijchemie: grafiet vervangen door silicium, dat overvloedig aanwezig is op het aardoppervlak.

Door ook het aandeel kobalt te verminderen, bieden op silicium gebaseerde batterijen nieuwe mogelijkheden voor het duurzaam opladen van apparaten.

Dr. Kamil Burak Dermenci, Technisch Projectcoördinator bij het Battery Innovation Centre (BIC) binnen MOBI-VUB: "Ons onderzoek toont duidelijk aan dat zelfherstel een gamechanger zou kunnen zijn voor de batterij-industrie."

Lithium-ion-batterijen zijn momenteel het vlaggenschip van de huidige markt omdat ze een lange levensduur bieden tegen een redelijke prijs. Ze zijn echter verre van perfect.

Li-ion-batterijen zijn echter zeer afhankelijk van kritieke grondstoffen, waaronder lithium, kobalt en natuurlijk grafiet.

Een veilige en duurzame toeleveringsketen die onafhankelijk is van kritieke grondstoffen en vrij van ethische zorgen (allemaal zonder de prestaties in gevaar te brengen) is de filosofie van de onderzoekers.

Dermenci "Door zelfherstellende functionaliteiten in hun ontwerpen te integreren, streven we ernaar de levensduur van de batterijen te verlengen, de veiligheid te verbeteren en de reis van laboratorium naar markt te versnellen".

Dankzij het unieke zelfherstelbare bindmiddel die in het project wordt gebruikt, zijn hoge siliciumbelastingen van meer dan 60% met meer dan 1.000 laadcycli nu realistisch.

Een nieuw type kathode heeft ook het kobaltgehalte verminderd. Het gebruik van ionische vloeistof in het elektrolyt verbetert ook aanzienlijk de veiligheid van de prototypebatterijen, die werden getest en goedgekeurd op basis van het typische gebruik van mobiele telefoons.