VUB spin-off ontwikkelt innovatieve dodehoeksensoren

Het aantal dodelijke ongevallen met kwetsbare weggebruikers in Vlaanderen is in 2023 met 10% gestegen. Daarom ontwikkelde eXia, spin-off van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en imec, de Active Sideguard dodehoeksensoren voor vrachtwagens.

Trefwoorden: #dodehoek, #sensor, #spin-off, #vrachtwagen, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB - eXia - © Thierry Geenen )

ENGINEERINGNET.BE - De Active Sideguard is wereldwijd het eerste waarschuwingssysteem dat gebruikmaakt van laagfrequente elektrische velden. Deze dodehoeksensoren zijn het resultaat van meer dan 15 jaar VUB-onderzoek.

Bart Truyen, VUB-onderzoeker en gedelegeerd bestuurder van eXia: “De baanbrekende technologie achter de sensoren zet uiterst zwakke laagfrequente elektrische velden in om kwetsbare weggebruikers die zich in de dodehoek van de vrachtwagen bevinden, te detecteren.”

In tegenstelling tot bestaande radarsensoren, onderscheiden deze sensoren zich door een geavanceerd ruimtelijk detectieproces, dat reikt tot op wegniveau voor een feilloze detectie van alle kwetsbare weggebruikers.

De nieuwe dodehoeksensoren zijn zowel weersbestendig als robuust, waardoor ze in alle situaties en op alle vrachtvoertuigen betrouwbaar blijven functioneren, en zo de veiligheid van kwetsbare weggebruikers helpen garanderen.

Dit onderzoek werd mede gefinancierd door de Vlaamse overheid en kon zo rekenen op een steun van 420.000 euro.