Eerste zuiveringsinstallatie met fysische scheiding van CO2

Hogeschool Thomas More in Geel activeert binnenkort een nieuwe CO2-zuiveringsinstallatie, geplaatst in de serres op de campus, die efficiënter gebruik maakt van CO2 die vrijkomt in de tuinbouw.

Trefwoorden: #CO2, #duurzaam, #installatie, #tuinbouw, #VLAIO, #zuivering

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLAIO - Energlik )

ENGINEERINGNET.BE - Het Expertisecentrum Energie van Thomas More heeft een nieuwe installatie ontwikkeld om CO2 te zuiveren en op te slaan. 

"In de lucht zitten circa 450 ppm CO2. In een serre streven we 600-700 ppm na, want planten groeien beter in een CO2-rijke omgeving”, aldus onderzoeker Jan Creylman.

Samen met collega Fjo De Ridder ging hij daarom op zoek naar manieren om de CO2 die vrijkomt bij het verwarmen van serres efficiënter in te zetten. 

Nu wordt de CO2 nog uit de uitlaatgassen gefilterd en de serre ingeblazen wanneer de verwarming draait. Als je de vrijgekomen CO2 echter kan opslaan, kun je die toedienen wanneer de planten daar nood aan hebben, ook op momenten dat extra verwarmen niet nodig is, zoals in de zomer.

De nieuwe zuiveringsinstallatie is de eerste in zijn soort. Ze maakt gebruik van Pressure Swing Adsorption: een vorm van fysische scheiding waarbij CO2 uit de uitlaatgassen blijft kleven aan een adsorbens dat als een soort plakstrip dient.

Daarvoor worden de uitlaatgassen in een afgesloten ton met adsorbens geblazen om stikstof van CO2 te scheiden. Nadat de stikstof is afgevoerd, wordt de CO2 door een onderdruk te creëren verzameld en opgeslagen.

Aan de keuze voor die aanpak ging een uitgebreid voortraject vooraf. Daarbij werden ook alternatieven onderzocht, maar die bleken voor de dagelijkse realiteit van glastuinbouw vaak onbetaalbaar.

Uitgangspunt voor dit onderzoek, dat kadert binnen het ENERGLIK-project van Interreg Vlaanderen-Nederland, is om snel bruikbare oplossingen te bieden aan de sector.

Deze nieuwe CO2-zuiveringsinstallatie haalt lagere zuiverheden dan chemische filtering, maar de operationele kosten liggen veel lager. Ook gaat het om een veilig proces dat weinig extra opvolging vereist. "Onze ambitie is dat dit soort installaties in de toekomst vlot beschikbaar gemaakt kunnen worden voor tuinbouwers”, stelt Creylman.

In de komende tijd gaan de onderzoekers de installatie verder optimaliseren. De Ridder: “Er zijn veel stoffen waaraan CO2 goed blijft kleven, maar met de huidige stof die we gebruiken blijft er ook wat stikstof achter. We gaan nu op zoek naar het best mogelijke alternatief en hopen uiteindelijk een zuiverheid van minstens 70% te bereiken."

De zuiveringsinstallatie is aangekocht met steun van VLAIO.