• 14/06/2012

Zorgt Ultra-HDTV voor minder zappen? (+video)

De ITU heeft samen met experten uit de televisiewereld, omroeporganisaties en regelgevende instanties, de standaard vastgelegd voor een volgende generatie van tv-uitzendingen.

Trefwoorden: #standaard, #televisie, #Ultra HDTV

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- De standaard voor een volgende generatie van tv-uitzendingen komt er op basis van “Ultra High Definition Television” of UHDTV.

De ITU (Internationale Telecommunicatie Unie)-standaard legt het kwaltiteitsniveau van UHDTV-beelden vast in twee stappen. Het eerste niveau werkt met ongeveer 8 megapixels (3.840 x 2.160), het tweede niveau werkt met ongeveer 32 megapixels (7.680 x 4.320).

Deze niveaus van UHDTV-systemen worden ook kortweg '4 K' en '8 K' genoemd. Ter vergelijking: HDTV-beelden hebben vandaag het equivalent van 1 à 2 megapixels.

Naast resolutie biedt de UHDTV-standaard ook een betere kleurweergave en opties voor een groter aantal beelden per seconde dan de huidige televisie-systemen.


(GL) (bron en foto: Agoria)

Wilt u zich graag nu al een beeld vormen van UHDTV? Bekijk dan eens onderstaande video en ontdek onder andere waarom deze ontwikkeling ook uw zapgedrag zal veranderen. De eerste uitzendingen in UHDTV worden verwacht rond 2020.