Rochelle Niemeijer wint Young Inventors Prize

Het Europees Octrooibureau bekroont de Nederlandse uitvinder voor de ontwikkeling van een betaalbare en datagestuurde diagnostische tool om bacteriële infecties snel te identificeren.

Trefwoorden: #bacteriële, #data, #diagnostisch, #infectie, #uitvinder

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europees Octrooibureau )

ENGINEERINGNET.BE - De Young Inventors Prize van de European Inventor Award 2024 is gewonnen door de 29-jarige Nederlandse wetenschapper Rochelle Niemeijer.

Zij ontvangt een prijs van 20.000 euro voor haar op AI-gebaseerde draagbare miniatuurlaboratorium om bacteriële infecties te identificeren.

De chemiekit is vooral geschikt voor de behandeling van urineweginfecties. Deze meest voorkomende vorm van infecties treft jaarlijks ruim 400 miljoen mensen.

Maar liefst 50%-60% van de vrouwen krijgt in hun leven minstens één keer te maken met een urineweginfectie. Veel behandelingen worden zonder adequate diagnose uitgevoerd en er kan sprake zijn van overgebruik van antibiotica. 

Niemeijer: "Als we ons gedrag niet snel veranderen, kunnen we infecties in de nabije toekomst niet meer behandelen met de bestaande antibiotica. De ontwikkeling van nieuwe antibiotica gaat langzamer dan de toename van resistente bacteriën. Om de werkzaamheid van bestaande en nieuwe antibiotica te behouden, moeten we ze op de juiste manier gebruiken. Onze test is ontwikkeld om dat mogelijk te maken."

Niemeijers MedTech start-up Nostics heeft 10 miljoen euro opgehaald om deze tool te ontwikkelen. Met het AI-apparaat zijn bacteriën snel te identificeren, zodat antibiotica nauwkeurig kan worden voorgeschreven.

Door een combinatie van lasertechnologie in de vorm van SERS-chips, ofwel oppervlakte-versterkte Raman-spectroscopie, met door AI aangedreven digitale software kunnen bacteriën binnen 15 minuten worden geïdentificeerd, zonder behoefte aan dure laboratoriumapparatuur of expertise.

Deze technologie kan aan verschillende behoeften worden aangepast en is geschikt voor situaties waarin middelen beperkt beschikbaar zijn en voor point-of-care-tests. Nostics wil de toepassing uitbreiden om ook seksueel overdraagbare aandoeningen, schimmelinfecties en bloedbaaninfecties op te sporen.

De Oekraïense Valentyn Frechka eindigde op de tweede plaats en wint 10.000 euro met zijn duurzame oplossing voor het produceren van papier.

De derde plaats en een prijs van 5.000 euro zijn voor een team uit Tunesië. Khaoula Ben Ahmed, Ghofrane Ayari, Souleima Ben Temime en Sirine Ayari ontwikkelden een slim besturingssysteem voor rolstoelen.

De komende editie in 2025 focust op jonge vernieuwers die zich richten met hun innovatie op een of meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De nominatieperiode hiervoor loopt tot eind september.