Nieuwe testmethodiek voor verbeteren kwaliteit 3D-printen

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen en TU Delft gaan een geavanceerde vibrerende Non-Destructive Testing methodologie ontwikkelen voor kwaliteitsborging van metalen in 3D-printen.

Trefwoorden: #3D, #kwaliteit, #print, #technologie, #testing

Lees verder

research

( Foto: Rijksuniversiteit Groningen )

ENGINEERINGNET.BE - 3D-printtechnologie transformeert fundamenteel de productieprocessen in diverse industrieën. Echter, het waarborgen van de kwaliteit van 3D onderdelen is nog een uitdaging.

Het doel van de onderzoekers is dus om een veiligere toepassing van metalen in 3D-printtechnologie te realiseren en daarmee de voordelen van deze technologie te optimaliseren.

Hiermee bieden ze een fundamentele en industrieel toepasbare oplossing voor autonome inspectie en kwalificatie van metalen AM-onderdelen in een industriële procesketen.

AM staat voor additive manufacturing. Deze innovatieve oplossing wordt gebaseerd op een nieuwe aanpak die datagestuurde modellen, analyse van modelfrequentie en verklaarbare AI integreert.

Voor dit onderzoek ontvangt dr. Liangliang Cheng van het Engineering and Technology Institute Groningen, onderdeel van de Groningse Rijksuniversiteit, een subsidie van 950.000 euro vanuit het NWO Open Technologieprogramma. Industriële partners nemen hiervan ruim 100.000 euro voor hun rekening.

Mede-aanvrager van het door de Rijksuniversiteit Groningen gecoördineerde project is TU Delft. Partner is Queen Mary University of London.

Het Open Technologieprogramma van NWO biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers uit alle disciplines kunnen voorstellen indienen en verschillende bedrijven en partners kunnen deelnemen aan een project door een financiële of materiële bijdrage te leveren. Het hele jaar door kunnen onderzoeksaanvragen worden ingediend. Deze ronde hebben in totaal zeven onderzoeksprojecten financiering ontvangen.