Ontwikkeling nieuwe analysemethoden voor complexe datasets

De Nederlandse Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt nieuwe methodes waarmee wetenschappers grote en complexe datasets kunnen analyseren, met vele mogelijke toepassingen, zoals klimaatonderzoek.

Trefwoorden: #analyse, #data, #dataset, #methode, #onderzoek, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - De hoeveelheid data die verzameld wordt door overheidsinstituten, commerciële organisaties en wetenschappers is over de laatste jaren geëxplodeerd.

Het filteren en interpreteren van relevante informatie uit moderne datasets is dan ook een uitdaging die vele data-wetenschappers bezig houdt, zoals universitair docent Etienne Wijler van de VU.

“Deze datasets bevatten veel potentie voor wetenschappelijke ontdekkingen en datagedreven besluitvorming. Bijvoorbeeld het evalueren van klimaatbeleid gebaseerd op luchtkwaliteitsmetingen van honderden meetstations of het bieden van pro-actieve medische zorg via het frequent monitoren van gezondheidsindicatoren bij patiënten via smartphones”, aldus Wijler.

Maar dit soort datasets zijn nu nog moeilijk hanteerbaar, omdat ze vaak grote hoeveelheden tijdreeksen bevatten waarvan de eigenschappen ook nog eens veranderen over tijd.

Wijler: "Bijvoorbeeld de hevig fluctuerende trends in de prijzen van grondstoffen en energie, welke zich ook vertalen in sterke prijswijzigingen bij afgeleide producten."

"Er bestaan veel methodes om betrouwbare informatie te halen uit grote verzamelingen stabiele tijdreeksen of kleine verzamelingen onstabiele tijdreeksen. Deze methodes zijn echter niet zomaar toepasbaar wanneer beide kenmerken zich tegelijk voordoen, terwijl deze combinatie juist steeds vaker voorkomt in datasets.”

Wijler gaat nu gespecialiseerde technieken ontwikkelen waarmee wetenschappers op betrouwbare wijze informatie uit zulke uitdagende datasets kunnen halen, en onzekerheden beter kunnen berekenen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek steunt dit werk met een Veni-beurs.

Gezien de vele disciplines waar gewerkt wordt met grote datasets in structureel veranderende omgevingen, verwacht Wijler dat er veel interessante toepassingen uit zijn onderzoek volgen.

“Met behulp van de methodes die ik ga ontwikkelen, wil ik zelf analyseren wat de invloed van regionale variaties in broeikasgasemissies op klimaatverandering is, om zo een verbeterd kader te bieden voor het ontwikkelen van, en kwantificeren van risico’s in, klimaatbeleid.”