Winnende projecten tweede BBBC-projectoproep voor circulaire economie

De FOD Volksgezondheid selecteerde twaalf nieuwe projecten op basis van de tweede Belgium Builds Back Cicular (BBBC)-projectoproep ter promotie van de circulaire economie in België.

Trefwoorden: #circulair, #economie, #elektronica, #machines, #project

Lees verder

Nieuws

( Foto: FOD Volksgezondheid )

ENGINEERINGNET.BE - De 12 winnende projecten, gericht op ecodesign, onderscheiden zich door zowel hun milieuvriendelijke, lokale en sociale aanpak als door hun technische innovaties.

Dankzij de financiering uit het tijdelijke Europese fonds, Next Generation EU, kunnen de winnaars hun ideeën verder ontwikkelen, hun bestaande projecten uitbreiden, nieuwe werkgelegenheid creëren, en een positieve lange termijn impact op het milieu en de lokale economie realiseren.

In de categorie machines en elektronica voor professioneel gebruik wonnen de volgende drie projecten:

  1. EcoEndo: ontwikkeling van herbruikbare pneumatische endoscopen, waarbij de verschillende onderdelen gemakkelijk gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden. Dit maakt de apparaten herbruikbaar en zorgt er tegelijkertijd voor dat ze voldoen aan hoge hygiënenormen. Zo wordt voorkomen dat een hoop eenmalig gebruikte endoscopen op de afvalberg belanden.
    Verantwoordelijke organisatie: Université Libre de Bruxelles. Ontvangen bedrag: ruim 826.000 euro.
     
  2. SNAP ontwikkelt een nieuwe generatie zelfsluitende en zelfherstellende zuignappen voor robotarmen met een automatisch vergrendelingssysteem. Hierdoor sluiten de zuignappen die geen contact maken met het doelobject direct, wat 60% minder stroom kost per jaar. Gemaakt van zelf herstellend en recycleerbaar materiaal wat de levensduur aanzienlijk verlengt.
    Verantwoordelijke organisatie: imec. Partners: Vrije Universiteit Brussel, HUPICO en Voxdale. Ontvangen bedrag: ruim 665.000 euro.
     
  3. Recycling van organisch afval: introductie van een overdekte compostbak, speciaal ontworpen voor het sorteren van organisch afval op de werkplek. Deze binnencomposteerder maalt en mengt organisch afval, waarna de compost door partnerbedrijven wordt onderhouden en afgevoerd om hergebruikt te worden voor hun planten.
    De compostbak is ecologisch ontworpen met Belgische onderdelen, uitgezonderd de elektronische componenten, en wordt geassembleerd in Brussel. Gemaakt van gerecycled en recycleerbaar plastic, is de compostbak zo ontworpen dat hij gemakkelijk kan worden hersteld, hergebruikt en gerepareerd.
    Verantwoordelijke organisatie: Greenzy. Ontvangen bedrag: 300.000 euro.

De andere negen winnende projecten vielen in de categorieën Kleding en Interieurinrichting & Buitenmeubilair.