• 15/06/2012

Productie industrie nagenoeg onveranderd

Productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 8 procent lager dan een jaar eerder: een uitzonderlijk grote afname voor deze branche.

Trefwoorden: #CBS, #dagproductie, #productie, #productiegroei

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in april 2012 op vrijwel hetzelfde niveau als in april 2011. In maart was de productie nog bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder. Carnaval viel dit jaar in februari en niet zoals in 2011 in maart. Dit kan de productiegroei in maart 2012 opwaarts beïnvloed hebben.

Binnen de industrie loopt de ontwikkeling van de productie sterk uiteen. Zo was de productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 8 procent lager dan een jaar eerder. Dit is een uitzonderlijk grote afname voor deze branche. Daartegenover stond een productietoename van bijna 6 procent in de aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofverwerkende industrie.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Uiteindelijk bleek dat, na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden, de industriële productie in de periode maart-april ruim 1 procent hoger was dan die in januari-februari.


(KV) (afbeelding CBS)