Onderzoek levert nieuwe inzichten in CO2-omzetting elektricititeit

Onderzoekers van de afdeling Chemical Engineering van de Nederlandse Universiteit Twente, onder leiding van Georgios Katsoukis, ontdekten hoe de chemische omgeving rond koperelektroden de omzetting van CO2 in mierenzuur dramatisch kan beïnvloeden.

Trefwoorden: #CO2, #mierenzuur, #reductie, #research

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Eén van de manieren om een duurzamere en circulaire economie te creëren, is het opvangen van CO2-uitstoot en deze om te zetten in nuttige grondstoffen.

In deze studie onderzocht het onderzoeksteam hoe CO2 reageert aan het oppervlak van koperelektroden in een waterige omgeving.

Door de zuurgraad in de buurt van de elektrode te veranderen, ontdekten ze dat de lokale scheikundige omgeving cruciaal is bij het bepalen hoe snel en efficiënt CO2 kan worden omgezet in mierenzuur, een nuttige chemische stof met veel industriële toepassingen.

CO2-reductiereacties selectiever maken is al lang een uitdaging. Er kunnen namelijk meerdere producten ontstaan afhankelijk van de reactie-omstandigheden.

Deze bevinding stelt de traditionele focus op katalysatormateriaal ter discussie en benadrukt het belang van het optimaliseren van de omringende chemische omstandigheden.

Dit onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is de chemische omgeving in CO2-reductieprocessen te controleren om de selectiviteit en efficiëntie te verbeteren.

Door de omstandigheden rond de koperelektrode nauwkeurig te controleren, is het wellicht mogelijk om de selectiviteit voor gewenste producten zoals mierenzuur te verbeteren.

Tegelijkertijd zou het ook de levensduur van de elektrode kunnen verlengen. Deze verbeteringen kunnen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van efficiëntere systemen die CO2 omzetten in bruikbare grondstoffen.

De resultaten van dit onderzoek vormen een basis voor toekomstig onderzoek en de verdere ontwikkeling van CO2-reductietechnologieën.