Technologiecoaching wordt voor organisaties onmisbaar met het oog op duurzame automatisatie

Wie wil besparen, de productiviteit verhogen en concurrentieel blijven, kan niet anders dan de automatisatieknop indrukken. Lijkt niet moeilijk, de technologische ontwikkelingen en innovaties die efficiëntie beloven, vliegen organisaties om de oren.

Trefwoorden: #AI, #automatisatie, #coaching, #productiviteit, #technologie

Lees verder

Columns

( Foto: Humain )

ENGINEERINGNET.BE - Iedereen op de AI-kar. Maar toch. Ondanks alle goede wil sputtert bij veel bedrijven de motor. Ik breek daarom een lans voor de rol van technologiecoach, een functie die de neuzen in dezelfde richting zet en een brug kan slaan tussen de technologische innovaties en operationele realiteit.

Organisaties streven naar efficiëntie met minder middelen, terwijl de loonkosten stijgen, de arbeidsmarkt krapper wordt en de concurrentie door nieuwe technologieën en geopolitiek toeneemt. Automatisatie dringt zich op. Het doel voor elk bedrijf moet zijn om zelfredzaam te worden, om de reis door te maken tot een volwaardige autonomous enterprise die AI en automatisering toepast in de hele organisatie en zo wendbaar kan reageren op veranderingen in de markt of de interne keuken. Te veel organisaties worstelen echter sterk met de praktische uitvoering daarvan. Ze zijn klein en weten niet wat speelt op het vlak van automatisatie, of ze zijn groter en kunnen investeren, maar tegelijk te log om momentum te creëren.

Kloof dichten
Een grote drempel is de kloof tussen de business- en IT-afdelingen. Business weet vaak niet precies welke toepassingen er op de markt zijn, al maakt dat voor hen niet echt uit zolang de technologie maar een oplossing biedt voor hun probleem. IT heeft dan weer wel een duidelijker beeld van het aanbod technologieën maar ziet dan ook meerdere oplossingen voor hetzelfde probleem. Afhankelijk van bij welke IT’er de vraag terechtkomt wordt dan ook vaak een andere oplossing voorgesteld. Die willekeur is een van de oorzaken van de versnippering van technologieën en applicaties die op veel werkvloeren woekert. Slechts zelden sijpelen technologieën organisatiebreed door, wat duurzaam schalen verhindert.

Veel, om niet te zeggen de meeste, organisaties hebben daarom baat bij technologiecoaching. Een toegewijde functie binnen de organisatie, in loondienst of op freelancebasis, die analytische skills en strategisch inzicht koppelt aan een diepgaande kennis van het technologielandschap om de kloof tussen business en IT te dichten. Een technologiecoach is in staat om de structuur, pijnpunten en processen van een onderneming snel te doorgronden om te kunnen inschatten welke technologie het beste past bij het DNA van de organisatie en hoe die geïntegreerd kan worden in de dagelijkse bedrijfsvoering. Wendbaarheid vereist namelijk niet alleen het vermogen om snel te reageren op veranderingen, maar ook een diepgaand begrip van de kansen en uitdagingen die nieuwe technologieën met zich meebrengen.

Katalysator
Als je technologie schaalbaar wilt maken, moet je detecteren waar je die technologie kan inzetten en de beste manier om dat te doen is door mensen zelf met ideeën te laten komen. Dit is geen one man job. Een technologiecoach heeft daarom niet alle touwtjes in handen, maar treedt op als katalysator. Wanneer use cases in de bedrijfsvoering boven komen drijven, weet de coach de juiste mensen bij het automatisatietraject te betrekken, creëert hij of zij een positief sentiment en geeft niet zomaar een demo van een technologie. Wat is de uitdaging? Waar schuilt efficiëntiewinst en via welke technologische pistes kunnen we die laagdrempelig bereiken? Op dat moment kan hij of zij specifieke toepassingen voorstellen waar de leden van de organisatie niet aan denken, gewoonweg omdat ze er geen ervaring mee hebben.

Een technologiecoach is een gids in dit snel evoluerende landschap, die niet alleen helpt bij het implementeren van concrete oplossingen, maar ook bij het cultiveren van een cultuur van voortdurende verbetering en innovatie binnen de organisatie. Zo wordt technologiecoaching een integraal en onmisbaar onderdeel van de strategie voor groei en succes voor organisaties die willen uitgroeien tot een wendbare en schaalbare autonomous enterprise.