EmulDan vermindert energieverbruik bij het vormen en bewerken met 20%

In het project EmulDan ('Energy Efficiency in Production through Multivalent Data Usage') hebben het Fraunhofer IWU en zijn industriële partners aangetoond dat een lager verbruik haalbaar is, terwijl de kwaliteit behouden blijft.

Trefwoorden: #AI, #besparing, #data, #energie, #Fraunhofer, #Industrie 4.0

Lees verder

research

( Foto: © Fraunhofer IWU )

ENGINEERINGNET.BE - Data is het goud van Industrie 4.0 en het is essentieel voor het besturen van machines en systemen in zeer gespecialiseerde processen.

Sensoren monitoren deze processen en genereren grote hoeveelheden nieuwe data. Data verzameld op de actiepunten zijn interessant voor AI- en machine learning-toepassingen wanneer deze kunnen worden samengevoegd, getransformeerd in een uniform datamodel en grondig geanalyseerd.

Alleen op die manier kunnen deze data worden gebruikt om waarde te creëren, wat leidt tot continue verbetering van de productie.

De verbonden fabrieksdata-architectuur is een visie, die ontwikkeld is door Fraunhofer IWU voor een uitgebreide digitale weergave van alle producten, processen en machines binnen bedrijven.

Dit raamwerk maakt de integratie van individuele machines, logistieke processen en gebouw­beheer­systemen mogelijk. Als centraal element maakt een grafiek het mogelijk om verschillende data te verbinden en zo realtime-informatie te genereren.

Naast data-architectuur vormen de AI-modellen die in EmulDan zijn ontwikkeld een belangrijke stap richting uitgebreide digitale tweelingen.

In productiegebieden met lage auto­matiserings­niveaus kunnen deze machine-learning-toepassingen planners, besluitvormers en productiepersoneel optimaal ondersteunen in hun besluit­vormingsp­rocessen door trends te benadrukken.

In EmulDan richtten projectpartners zich op energie-efficiëntie, om ervoor te zorgen dat traditionele meetgegevens zoals productietijd, kosten en productkwaliteit niet verslechterden.

De behaalde resultaten zijn nu zichtbaar in demonstratoren, die aanzienlijke energie­besparings­mogelijk­heden in productie­processen voor warm en koud vervormen en machinaal bewerken benadrukken.

Klik hier voor meer informatie (Engels).