14 miljoen euro investering in nieuwe faciliteit voor cel- en gentherapie

UZ Leuven en KU Leuven bouwen op campus Gasthuisberg een innovatieve faciliteit om baanbrekende cel- en gentherapieën te ontwikkelen en behandelingen op maat te produceren voor individuele patiënten.

Trefwoorden: #cellen, #faciliteit, #gen, #therapie, #UZ Leuven

Lees verder

Nieuws

( Foto: UZ Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Veel ziekten worden veroorzaakt door genetische afwijkingen of door het ontbreken van een bepaald functioneel gen.

​Cel– en gentherapie wordt al succesvol toegepast bij bepaalde kankers, neurodegeneratieve aandoeningen, stofwisselingsziekten en zeldzame genetische aandoeningen. Medicatie voor cel- en gentherapie valt onder de noemer Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP's).

De productie ervan vereist een gespecialiseerde infrastructuur met een strikte regelgeving en speciaal opgeleid personeel. Ontwikkeling van een ATMP is complex, waardoor farmaceutische bedrijven vaak niet geïnteresseerd zijn om experimentele geneesmiddelen in de beginfase te financieren.

Behandelingen met cel- en gentherapie zijn extra belangrijk voor patiënten bij wie de klassieke behandelingen niet aanslaan. Ze kunnen een oplossing bieden bij ziektes waarvoor geen behandelingen bestaan of waarvoor de bestaande behandelingen falen. In bepaalde gevallen kan gen- of celtherapie een ziekte zelfs volledig genezen.

Met een eigen Leuvense productiefaciliteit wordt het mogelijk om geavanceerde of experimentele cel-therapieën te produceren volgens industriële standaarden in het ziekenhuis. Nieuwe therapiemogelijkheden zullen zo sneller beschikbaar zijn voor patiënten.

UZ Leuven zal de nieuwe faciliteit uitbouwen op campus Gasthuisberg, samen met KU Leuven en KU Leuven Research & Development. Het nieuwe expertisecentrum moet in de tweede helft van 2025 klaar zijn. De productiefaciliteit zal voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen van de Good Manufacturing Practice.

Succesvolle tandems tussen geëngageerde artsen van UZ Leuven en gespecialiseerde basisonderzoekers van de KU Leuven kunnen leiden tot vernieuwende therapieën voor een internationale patiëntenpopulatie.

Prof. dr. Paul Herijgers, CEO van UZ Leuven: “UZ Leuven is al jaren een pionier in het domein van zeldzame aandoeningen en heeft veel expertise in de diagnose van genetische ziektebeelden. Met een nieuwe productiefaciliteit voor ATMP kunnen artsen en onderzoekers therapieën ontwikkelen op maat van de genetische aandoening of op maat van de kanker van de patiënt."

"We kunnen daarmee deelnemen aan academisch onderzoek rond cel- en gentherapie binnen de Europese universitaire ziekenhuizen. Dat opent de deur naar gepersonaliseerde behandelingen die effectiever zijn en beter afgestemd op individuele patiënten. Door de touwtjes in eigen handen te nemen, kunnen we sneller inspelen op nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen en ons klinisch onderzoek naar een hoger niveau tillen.”