Kwantumdots leiden tot realisatie van nieuwe leds

KU Leuven heeft aangetoond dat de significant lagere efficiëntie voor groen en geel licht in de huidige led-technologie is op te lossen door leds te combineren met innovatieve kwantumdots.

Trefwoorden: #dots, #KU Leuven, #kwantum, #led

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Kwantumdots zijn fluorescente nanodeeltjes waarbij de optische eigenschappen volledig worden bepaald door hun grootte.

Zo zenden kwantumdots met verschillende afmetingen verschillende kleuren uit wanneer deze worden geëxciteerd. Op die manier is het mogelijk om groene, gele en rode leds te fabriceren, door een dun laagje kwantumdots aan te brengen op een efficiënte blauwe of violette led.

Door diverse kwantumdots te mengen met elkaar is het ook mogelijk om witte leds te maken met een specifiek emissiespectrum.

Bega Karadza van KU Leuven ontwikkelde in haar doctoraat optische modellen voor dergelijke kwantumdots. Deze modellen gebruikte ze als basis voor de realisatie van nieuwe leds:

  • Groene en amberkleurige leds met het hoogste stralingsrendement dat tot dan toe werd opgemeten.
  • Witte leds met een emissiespectrum dat zorgt voor een optimale balans tussen kleurweergave en visueel rendement.
  • Witte leds met een emissiespectrum dat zorgt voor een optimale stimulatie van de retinale ganglioncellen in het menselijk oog. Deze cellen zijn mede verantwoordelijk voor de regeling van de menselijke biologische klok.

Karadza voerde haar onderzoek uit in het kader van het door VLAIO gesubsidieerde SBO-project QDOCCO, in samenwerking met onderzoekers van UGent die instonden voor de synthese van de gebruikte InP kwantumdots.

Met haar werk effent ze het pad naar nog efficiëntere leds met unieke emissiespectra voor toepassingen in de beeldscherm- en verlichtingsindustrie.

Dit onderzoek wordt verdergezet in NaPoly, een nieuw SBO-project waarin het printen van kwantumdots op micro-leds en licht geleidende folies wordt bekeken, om het toepassingspotentieel van deze unieke nanodeeltjes verder te verbreden.