Bredel slangenpompen voor ingedikt slib helpen afval beter benutten

Een Bredel 65 slangenpomp transporteert slib met polymeren dat is ingedikt tot 6 à 8% naar vergistingstanks in de waterzuiveringsinstallatie van Waterschap Scheldestromen in Terneuzen.

Trefwoorden: #afval, #Bredel, #pomp, #slangenpomp, #slib, #Watson-Marlow

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Watson-Marlow )

ENGINEERINGNET.BE - Een wormpomp voor de slibdoorvoer bleek te kostbaar vanwege de korte levensduur. De stator en rotor gingen gemiddeld slechts twee en een halve maand mee en dat leidde tot downtime wegens onderhoud.

Dimitry Loof, werkvoorbereider bij Waterschap Scheldestromen: “We hebben de kosten en baten van het vervangen van de pompen tegen elkaar afgezet en ook de korte levensduur van de wormpomp laten meewegen. Voor deze toepassing wilden we een pomp die langer mee zou gaan”.

In drie maanden tijd bleef de capaciteit van de wormpomp afnemen. Dat betekent dat je de wormpomp moet optoeren om hetzelfde debiet te kunnen hanteren wanneer de pomp in het einde van zijn bereik draait, kan je schommelingen in het proces niet meer opvangen met als resultaat een uitval van je installatie, en een achterstand in je totale slibverwerkings debiet.

Minder kosten dankzij een langere levensduur
De wormpomp had veel last van slijtage in de stator en rotor door zand, waardoor er drukverlies optrad en de capaciteit afnam. De vervanging van een stator en rotor kost Waterschap Scheldestromen in totaal 3.000 euro (excl. btw), plus de arbeidsuren van het personeel voor het pomponderhoud.
Waterschap Scheldestromen moest de stator en rotor van de wormpomp drie of vier keer per jaar vervangen.

Gertjan Dijkers, Process Operator bij Waterschap Scheldestromen: “De problemen met de wormpomp werden voornamelijk veroorzaakt door zand en een te smalle persleiding. De persleiding had een relatief hoge weerstand. Dit kwam deels door de lange afstand, een aantal rechte hoeken in de leiding en een relatief kleine diameter van de persleiding (100 mm). Samen met een drogestofgehalte van tussen de 6% en 8% (slib en zand), zorgde dit ervoor dat de pomp een hoge tegendruk had. Hierdoor sleet de pomp snel.”

Vanwege de onbetrouwbare werking van de wormpomp, kon Waterschap Scheldestromen er niet zeker van zijn dat het al het slib afkomstig uit de zuiveringsinstallaties kon verwerken.

Waterschap Scheldestromen was dus op zoek naar een pomp die beter presteerde en langer meeging. Ze namen contact op met Watson-Marlow (WMFTS) om te kijken of Bredel slangenpompen een oplossing zouden kunnen bieden. Ook namen ze contact op met een andere leverancier van slangenpompen, een bedrijf dat lobbenpompen produceert en een fabrikant van wormpompen.

Gertjan Dijkers, Process Operator bij Waterschap Scheldestromen: „We wilden gewoon in staat zijn om minimaal drie maanden te kunnen draaien met de opbrengst die wij nodig hebben. We hebben ontdekt dat een Bredel slangenpomp ruim drie maanden kan draaien, voordat de capaciteit gaat afnemen. Het grootste voordeel is dat de slangenpomp gewoon meer dan drie maanden lang doet wat-ie moet doen.”

Bredel slangenpompen hebben geen draaiende onderdelen die vast kunnen lopen of slijten door zand, wat de onderhouds- en arbeidskosten aanzienlijk verlaagt. En daarnaast hebben de Bredel slangenpompen ook nog enkele ergonomische voordelen.

Waterschap Scheldestromen hoefde de diameter van de leidingen niet te vergroten. Bij de wormpomp moest dat wel omdat die teveel druk opbouwde. De pomp van Bredel is ook veel beter toegankelijk en bevindt zich vanwege het aanzuigvermogen van de Bredel op de begane grond.

Waterschap Scheldestromen berekende dat de Bredel pomp zichzelf in vier jaar heeft terugverdiend en aanzienlijke besparingen aan onderhoud oplevert in vergelijking met de voorgaande wormpomp.

Volgens Waterschap Scheldestromen bedroegen de jaarlijkse onderhoudskosten en arbeidskosten van de wormpomp 9.420 euro (gemiddeld berekend over zes jaar).

Waterschap Scheldestromen schat met de Bredel slangenpomp jaarlijks 42% te kunnen besparen op onderhoudskosten in vergelijking met de wormpomp. Een ander voordeel voor Waterschap Scheldestromen is dat één operator nu zonder hulp van een collega de pompslang kan vervangen.

Ed Zorg, Industrial Sales Engineer voor WMFTS in Nederland, vertelt: “Waterschap Scheldestromen heeft om verschillende redenen voor de Bredel pomp gekozen. De andere opties waren niet de oplossing. De lobbenpomp had moeite met het leveren van hoge drukken boven de 4 bar, en de onderdelen zouden gaan slijten. De andere fabrikant van slangenpompen had geen pomp beschikbaar met het juiste formaat voor deze toepassing als test opstelling.

Een andere belangrijke reden waarom Waterschap Scheldestromen voor ons koos, was de relatie die we met hen hadden opgebouwd. Wij konden snel een demo-pomp leveren vanuit onze Bredel fabriek, zodat ze die konden bekijken, en vervolgens konden we de pomp nog vóór levering voor hen aanpassen. Die samenwerking en de snelle reactie op het verzoek voor een demo-pomp was belangrijk.”

Biogasproductie
Het biogas dat wordt geproduceerd door het vergiste slib wordt verbrand in de eigen warmte-krachtcentrale van de zuiveringsinstallatie.

Hierdoor werkt 80% van de zuiveringsinstallatie op zelfopgewekte elektriciteit. Het vergiste slib wordt verwerkt tot vast digestaat en vervolgens verbrand.

Omdat de Bredel slangenpomp meer ingedikt slib kan verpompen dan de wormpomp, kan Waterschap Scheldestromen meer biogas produceren.

Dimitry Loof, werkvoorbereider bij Waterschap Scheldestromen, vertelt: “Als we problemen hadden vanwege de wormpomp, waren we gedwongen om het indikkingsproces te remmen en onder de 5% drogestof in te dikken, wat de totale procesvoering in gevaar kon brengen. Want als we te weinig droge stof naar de vergistingstank pompten, werd de verblijftijd in de gistingstank korter.

Wij willen dat de organische stoffen zoveel mogelijk worden afgebroken, en dat vergt een langer verblijftijd. Het nadeel van een kortere verblijftijd in de gisting was dat we ook minder biogas produceerden. En vanwege de beperkte operationele betrouwbaarheid van de wormpomp waren ook de onderhoudskosten hoger dan normaal.

Met de Bredel slangenpomp kunnen we slib met een hoger drogestofgehalte over de bandindikker sturen. We kunnen zelfs een groter volume naar de bandindikker sturen.

Met de Bredel slangenpomp draaien we niet met een lager drogestofgehalte. We blijven doorgaan met een hoog gehalte, en dat is ook een voordeel. Wanneer je de vergistingstank vult met een hoger drogestofgehalte, krijg je een betere vergisting. Hoe meer water je in de vergistingstanks doet, des te meer moet je verwarmen.

Hoe droger het drogestofgehalte is des te minder water je moet verwarmen. Zodoende kost het minder energie om de vergistingstank te verwarmen. 's Zomers speelt dit probleem niet, maar 's winters bespaar je veel energie omdat je minder hoeft te verwarmen, dus dat is een groot voordeel.”

Meer informatie: wmfts.com/be-nl | sales.be@wmfts.com | +32 (0) 9 225 94 57