77 maatregelen voor energiebesparing en minder CO2-uitstoot

Kmo’s en productiesites uit de chemie, kunststoffen en life sciences hebben hun energieverbruik en jaarlijkse CO2-uitstoot met circa 2-5% teruggedrongen in het kader van het Vlaamse project Energy4Climate.

Trefwoorden: #chemie, #CO2, #energie, #essenscia, #farma, #uitstoot, #verbruik

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Energy4Climate is een project van essenscia vlaanderen, met de steun van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Doel is om chemie- en farmabedrijven met een lagere energie-intensiteit van tussen 0,01 en 0,1 PJ per jaar, te helpen om hun energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen.

Tussen 2021 en 2023 hebben energie- en klimaatcoaches het besparingspotentieel van de 41 deelnemende productievestigingen in kaart gebracht op basis van energie- en klimaatscans en audits,. Dit maatwerk zorgde voor doeltreffende besparingsmaatregelen.

De betrokken ondernemingen hebben zo’n 3,1 miljoen euro geïnvesteerd in 77 verschillende maatregelen, waarvan het merendeel al effectief is uitgevoerd of in uitvoering is om hun energie-efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot te verlagen.

Bedrijven werden binnen het Energy4Climate-project ingedeeld in twee categorieën, afhankelijk van hun energieverbruik. De 11 productievestigingen in de Energie- en Klimaatdeals, met een jaarlijks primair energieverbruik van tussen 0,05 en 0,1 PJ, slaagden erin om 5,2% te besparen op hun gezamenlijk jaarlijks energieverbruik en hun uitstoot van broeikasgassen op jaarbasis met 5,4% terug te dringen.

De 30 productiesites in de mini-EBO’s, met jaarlijks een primair energieverbruik tussen 0,01 en 0,05 PJ, realiseerden een besparing van respectievelijk 2,2% op hun energieverbruik en 2,1% op hun CO2-uitstoot.

Het ging daarbij om onder meer optimalisatie van perslucht en stoom, isolatie van leidingen, meer efficiëntie in koelings- en verwarmingssystemen met warmterecuperatie, extra investeringen in hernieuwbare energie, de ingebruikname van geautomatiseerde of frequentiegestuurde procesapparatuur of de installatie van LED-verlichting.

Deze investeringen liggen ruim tien keer hoger dan de initiële overheidssteun van 300.000 euro, die werd ingezet om bedrijven te laten doorlichten en te begeleiden door onafhankelijke experts.

Deelnemende bedrijven aan het project zijn onder meer: Air Liquide Healthcare, Buckman Laboratories, Caldic, DL Chemicals, Hercorub, Integrated DNA Technologies, Nippon Gases, NOF Metal Coatings, Oxyplast, Polypreen, Solvay Chimie, Solvay Specialty Polymers en Umicore Specialty Materials.