Business Intelligence tools maken duurzaamheids-rapporteringen eenvoudiger

VIL roept ondernemingen op om hun operationele data slim in te zetten met Business Intelligence tools, en zo klaar te zijn voor de verplichte CO2-rapporteringen volgens de Europese CSRD-wetgeving.

Trefwoorden: #data, #duurzaamheid, #logistiek, #project, #rapportering, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: pitinan - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Uit het BILOG-project van VIL blijkt dat de sleutel tot succes niet alleen ligt in de technologie, maar vooral in de juiste aanpak, betrokkenheid van gebruikers en de kwaliteit van de data.

Bedrijven beschikken over waardevolle data uit boordcomputers, IoT-systemen en managementsoftware voor transport en warehousing. Vaak ontbreekt echter de kennis of middelen om deze data effectief te gebruiken.

Dirk Staelens, projectleider bij VIL: “Business Intelligence (BI)-tools werken pas echt als rapporten en dashboards gebaseerd zijn op heldere, betrouwbare data, die bedrijven direct ondersteunen bij hun beslissingen.”

Via de VIL Logibox hebben leden toegang tot kant-en-klare BI-tools, inclusief een stappenplan, datamodellen en templates.

Deze tools helpen bedrijven vooruit te denken en zich voor te bereiden op uitdagingen zoals CO2-duurzaamheidsrapportages. Twee Proof of Concepts (PoC’s) bewezen al hun waarde in de praktijk.

  1. Bij Altrea werd een CO2-dashboard ontwikkeld dat datagedreven inzichten biedt voor een duurzame strategie en rapportage.
  2. Opslag en Distributie Ter Haeghe (ODTH) implementeerde een dashboard dat helpt bij het optimaliseren van kosten en opbrengsten in hun magazijnactiviteiten.

De grootste investering in een BI-traject zit in de tijd voor ontwerp, ontwikkeling en testen van de rapporten. De licentiekosten van BI-tools en datawarehouses zijn slechts 15 à 20% van de totale kosten.

Bedrijven die BI succesvol inzetten, behalen echter strategische voordelen zoals een beter inzicht in CO2-uitstoot en marges, wat hun positie versterkt bij het opstellen van offertes.

Projectdeelnemers: BDO Advisory, Bmatix, BOMA, Comax, DataSense, Famiflora – FamiTrans, Haesaerts Intermodal (Altrea), IVBO, Multimodal Transports & Logistics (MTL), Nolmans Retail Support (Toychamp), Opslag en Distributie Ter Haeghe (ODTH), Qargo, Seabird, Tailormade Logistics (TML) , TLCC, Transics International, Van De Velde, Vintra en VPD.