UGent ontvangt 7,5 miljoen euro voor onderzoek naar bioplastics

Het PROSPER-project, geleid door professor Steven De Meester van de Universiteit Gent, heeft succesvol een financiering van 7,5 miljoen euro verworven van de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) en is onlangs van start gegaan.

Trefwoorden: #bioplastic, #project, #recycleren, #UGent

Lees verder

Nieuws

( Foto: 9dreamstudio - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dit project, voluit Promoting and Supporting Practices for Eco Recycling, brengt 18 partners uit 6 landen samen en is het eerste CBE-gefinancierde project dat gecoördineerd wordt door de Universiteit Gent.

Bio-gebaseerde plastics worden vaak gezien als een groen alternatief voor traditionele, op fossiele brandstoffen gebaseerde plastics. Deze kunststoffen worden geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen en hebben het potentieel om biologisch afbreekbaar te zijn.

Desondanks is het essentieel dat deze plastics goed worden gesorteerd en gerecycleerd om hun ecologische voordelen ten volle te benutten. Het PROSPER-project richt zich precies op dit knelpunt.

Het feit dat bioplastics ‘bio’ zijn, is op zich niet voldoende om ze duurzaam te maken. Ze moeten ook circulair zijn en mogen de bestaande recyclingstromen niet verstoren.

In dit project worden procesketens en bedrijfsmodellen ontwikkeld, die ervoor zorgen dat bioplastics effectief worden gesorteerd en vervolgens op een economisch concurrerende manier gerecycleerd kunnen worden.