• 19/06/2012

Vliegtuigbehandeling Brussels Airport groener en efficiënter

Flightcare Belgium maakt als eerste in Europa gebruik van Leuvense 'track & trace' technologie.

Trefwoorden: #Brussels Airport, #essensium, #Flightcare, #imec, #POM, #Vliegtuigbehandeling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Essensium )

ENGINEERINGNET.BE -- Grondafhandelaar Flightcare Belgium heeft samen met de Leuvense Imec spin-off Essensium op Brussels Airport een unieke oplossing voor real-time statusbeheer en nauwkeurige positiebepaling van zijn gemotoriseerde afhandelingsvloot in gebruik genomen.

De gebruikte technologie brengt belangrijke voordelen voor de luchthaven en zijn gebruikers, zoals efficiëntere en milieuvriendelijkere vliegtuigafhandeling en accuratere vluchtinformatie voor de passagiers.

Het project past in het kader van het “slimme logistiek”-programma van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant.

Voor het zopas afgeronde pilootproject rustte Flightcare Belgium zijn volledige vloot Nose Wheel Lifters uit met het nieuwe tracking systeem.

Bij het vertrek duwen Nose Wheel Lifters een vliegtuig uit van zijn standplaats naar de taxiweg. Door het neuswiel van het vliegtuig op te tillen, is het toestel sneller klaar om naar de startbaan te rijden.

Flightcare Airport Infrastructure Manager Geert Roegiers: “Met dit nieuwe systeem weten we perfect waar elk toestel zich bevindt en wat het aan het doen is. Aan de hand van deze informatie kunnen we onze vloot perfect aansturen en zo onnodige wacht- en rijtijden verminderen."

"Tegelijk zal deze efficiënte aansturing ook leiden tot een vermindering van 162 ton CO2-uitstoot op jaarbasis, alleen al voor onze Nose Wheel Lifters. We besparen ook op het onderhoud en verlengen de levensduur van de batterijen.”

Het bedrijf wil de toepassing snel uitbreiden naar andere voertuigen in haar vloot, zoals de transportbanden, die gebruikt worden bij het laden en lossen van de vliegtuigen.

Geert Oliebos, Directeur Purchases & Support Services van Flightcare: “Essentieel is dat we met de VTS-technologie van Essensium onze vloot kunnen optimaliseren, zowel wat aantallen en types toestellen betreft als hun gebruik. Bovendien kunnen we de dienstverlening garanderen dankzij de dynamische en accurate dispatching van ons voertuigenpark.”


(GL)