Operatierobot voor preciezere reconstructieve microchirurgie

De Nederlandse Startup Microsure en TU Eindhoven hebben een nieuwe operatierobot ontwikkeld die reconstructieve chirurgie in de toekomst veiliger en nauwkeuriger kan uitvoeren, voor minder complicaties en meer functieherstel.

Trefwoorden: #chirurgie, #operatie, #precisie, #reconstructie, #robot

Lees verder

research

( Foto: Microsure )

ENGINEERINGNET.BE - Reconstructieve chirurgie vereist een enorme precisie.

Denk daarbij aan een borstreconstructie na kankerbehandeling of het herstellen van een geamputeerde vinger. Chirurgen hechten dan bloedvaten, lymfevaten en zenuwen die vaak dunner zijn dan een millimeter.

Plastisch chirurg Tom van Mulken van Maastricht UMC+ promoveert op onderzoek naar de nieuwe operatierobot, die de precisie en efficiëntie van microchirurgische ingrepen significant kan verbeteren.

Waar de menselijke hand in zijn nauwkeurigheid beperkt is door trilling en vermoeidheid, kan de arts samen met de robotarm werken op submillimeter niveau.

Deze robot maakt het de arts mogelijk om met meer precisie bloedvaten, lymfevaten en zenuwen te hechten. Het gaat daarbij om hechtingen die dunner zijn dan een haar. Dat is cruciaal voor het succes van dergelijke precieze reconstructieve operaties.  

Voor toekomstige patiënten moet robotondersteuning leiden tot minder ingrijpende operaties, en een korter en beter herstelproces. Huidige microchirurgische operaties zijn soms risicovol door de fijne motoriek die het van de arts vraagt.

De robot biedt de arts meer stabiliteit en precisie. Dit vertaalt zich in minder complicaties, zoals slecht genezende wonden of weefselafstoting, en een hogere succesratio.

Daarnaast biedt de technologie voordelen bij functieherstel. Bij bijvoorbeeld borstreconstructies na kanker wordt niet alleen de vorm van de borst hersteld, maar ook de functie van weefsels en zenuwen in de arm. Dit heeft een enorme impact op het zelfbeeld en de kwaliteit van leven van de patiënt.

Van Mulken: “Minder postoperatieve complicaties en een sneller functieherstel dragen uiteindelijk bij aan een beter fysiek en mentaal welzijn.”

Zijn promotieonderzoek laat zien dat een arts met de robot veilig en goed micro-operaties kan uitvoeren. Ook wordt aangetoond dat de plastisch chirurg sneller noodzakelijke vaardigheden opdoet en tot op hogere leeftijd die precisie behoudt waardoor eerder en langer met robotondersteuning zelfstandig micro-operaties uitgevoerd kunnen worden.

Hoewel de initiële investering in chirurgische robots aanzienlijk kan zijn, levert de technologie op de lange termijn potentieel aanzienlijke kostenbesparingen op. Kortere operatietijden, minder complicaties en kortere ziekenhuisopnames zorgen voor een efficiëntere zorgverlening en lagere kosten voor het zorgsysteem als geheel.

Van Mulken: “We staan nog maar aan het begin. Momenteel testen we in een proefopstelling weer een nieuwe generatie van de robot. Die zal de chirurg nog beter ondersteunen. Daarbij zal de combinatie met AI een enorme versnelling geven aan de verdere ontwikkeling van robotica voor de chirurgie.”