• 22/06/2012

Baanbrekende microbiologische analyse via metagenomics

Metagenomics kan een omwenteling teweegbrengen in de voedingsindustrie.

Trefwoorden: #metagenomics

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Metagenomics is een nieuwe technologie die een enorme veelheid aan microbiologische data creëert op relatief korte tijd. Dergelijke analyses kunnen de voedingsindustrie bijstaan in de eeuwige strijd om te beantwoorden aan de groeiende markt voor het leveren van concurrerende producten van een betere kwaliteit.

Metagenomics is een opkomend vakgebied dat gericht is op de studie van de genetische inhoud van een complex milieu.

Het gebruik van het voorvoegsel ‘meta’ verwijst naar ‘wat daarna komt’. In dit geval komt de metagenomica na de genomica. Het gaat dus om een analyse van het genetisch materiaal (DNA) van micro-organismen (moleculaire analyse).

De uitbreiding bestaat erin gebruik te maken van high-troughput sequencing, een techniek waarbij tegelijkertijd een grote hoeveelheid DNA analyses kan uitgevoerd worden en zodoende duizenden sequenties tegelijk worden uitgelezen.

Metagenomics laat toe om in één enkele analyse van een voedingsmiddel de aanwezigheid van duizenden micro-organismen tegelijkertijd te identificeren. Deze technologie kan een omwenteling teweegbrengen in de voedingsmicrobiologie door een beter inzicht te verschaffen in de interactie tussen de micro-organismen en hun omgeving.

Door de veranderende samenstelling van de micro-organismen tijdens het verouderingsproces op te volgen, kan ingespeeld worden op de kwaliteit van een voedingsmiddel. Daarnaast kunnen contaminatiebronnen geïdentificeerd worden en kan de houdbaarheid van een product opgevolgd worden. Veranderingen aan het productieproces ter verlenging van de houdbaarheid kunnen gecontroleerd en beheerst worden.

Ook op het vlak van voedselveiligheid kan metagenomics een rol spelen ter beheersing van de bacteriële flora, eventueel via toevoeging van een bescherm flora (bioconservering).

Verschillende actoren in de voedselketen kunnen baat hebben bij deze nieuwe technologie: de fabrikanten die een innovatief en gecontroleerd product willen aanbieden, de groothandel die hun distributieketen wil optimaliseren, of de controle organismen die de microbiologische kwaliteit van de voeding willen verzekeren.

Een spin-off van de Universiteit van Luik, Quality Partner, heeft 18 maanden geïnvesteerd in metagenomics technologie met als doel deze routinematig te kunnen toepassen voor de voedingsindustrie. Daarmee is hij een voorloper terzake in ons land.


(KV) (Bron FoodGate) (afbeelding wikipedia: shotgun sequencing)