• 22/06/2012

Opening nieuwe TPRC laboratorium en kenniscentrum

Boeing, Royal TenCate, Fokker en Universiteit Twente openen gezamenlijk het nieuwe TPRC laboratorium en kenniscentrum.

Trefwoorden: #Boeing, #Fokker, #Ten Cate, #TPRC, #TPRC laboratorium en kenniscentrum, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: TPRC, Boeing )

ENGINEERINGNET.NL -- Op dinsdag 26 juni openen de partners van het TPRC, ThermoPlastic Composite Reserch Center, een nieuw laboratorium en kenniscentrum op de Innovatiecampus in Enschede.

Binnen het TPRC werken onderzoekers, leveranciers en eindproducenten samen aan onderzoek naar en ontwikkeling van thermoplastische composieten.

Dit zijn kunststoffen die zowel stevig als licht zijn, waardoor ze breed toepasbaar zijn voor bijvoorbeeld de vliegtuigbouw, medische toepassingen, de sportwereld en de autobranche. De partners delen de onderzoeksresultaten en de researchfaciliteiten.

Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking in de 'gouden driehoek': overheid, industrie en kennisinstituten. Fokker Technologies, Boeing, TenCate en de Universiteit Twente zijn de initiatiefnemers van TPRC.

Drie jaar geleden, op 12 juni 2009, werd een samenwerkingsovereenkomst getekend die leidde tot de oprichting van TPRC.

In de afgelopen drie jaar zijn diverse resultaten geboekt. Zo is de organisatie gegroeid tot 15 medewerkers en draaien er momenteel acht onderzoeksprojecten.

In 2010 is door de provincie Overijssel, Regio Twente, EFRO en de centrale overheid een subsidie van ruim vier miljoen euro beschikbaar gesteld.

Het bedrijfsleven draagt ten minste hetzelfde bedrag bij. Begin 2012 hebben vijf andere bedrijven zich aangesloten bij het TPRC: Instron, DTC, Pinette Emidecau Industries, Italmatic en AniForm.

Een belangrijke aanleiding voor de oprichting van het TPRC is het toenemende gebruik van thermoplastische composietmaterialen in de luchtvaartindustrie.

Een groot voordeel van thermoplastische composieten is de korte productietijd. Een goed inzicht in het materiaalgedrag gedurende het productieproces is hiervoor essentieel.

TPRC bouwt dit inzicht op door onderzoek en maakt de kennis hierover beschikbaar voor de leden in de vorm van richtlijnen, data en softwaretools.

Naast de luchtvaartindustrie ziet TPRC ook veel mogelijkheden voor andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de sportwereld, de autobranche en de medische sector.

Het laboratorium van TPRC, Palatijn 15-17 in Enschede, wordt officieel geopend op 26 juni om 16.00 uur.


(GL)